Négyszázszor jobb a finneknél szülni, mint Kongóban

Vágólapra másolva!
A legjobb Finnországban anyának lenni, a legrosszabb pedig a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Save the Children alapítvány felmérése szerint Magyarország a középmezőny elején áll, közvetlenül Uruguay előtt, a de szomszédos országok többsége mögött.
Vágólapra másolva!

Finnországban a legjobb anyának lenni, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban a legrosszabb - derül ki a Save the Children alapítvány 176 országot vizsgáló felméréséből. Az alapítvány State of the World's Mothers (Az anyák helyzete a világon) című éves jelentése szerint (pdf) az anyák számára az öt legkedvezőbb ország közül négy skandináv, Finnország után Svédország, Norvégia, Izland és Hollandia a sorrend.

A sorrendet a gyermekágyi és a gyermekhalandóság, a nők iskolázottsági szintje, jövedelmük és politikai helyzetük alapján állította össze a londoni alapítású szervezet.

A lista sereghajtója a Kongói Demokratikus Köztársaság. Aminek az oka elsősorban a kismamák magas halálozási rátája és a jelentős gyermekhalandóság. Itt minden harmincadik nő halálát anyasággal kapcsolatos okok miatt hal meg. Finnországban ez az arány 12 200 az egyhez, azaz a két ország között több mint 400-szoros a különbség.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot Szomália, Sierra Leone, Mali, és Niger előzi meg. Az alapítvány szerint elsősorban az elégtelen táplálkozás miatt rendkívül magas a gyermekhalandóság a lista végén álló országokban.

Magyarország Grenadával együtt az 52. Előttünk Chile áll, utánunk Uruguay következik. A térségbeli országok közül Románián és Ukrajnán kívül az összes többi jobban áll nálunk, még Szerbia és Montenegró, sőt Bulgária is.

Magyarországon ezer gyerekből egy hal meg élete első napján, és 3300 terhesség közül egy esetben veszti életét az anya, ami nem rossz eredmény a szomszédokhoz képes sem. Rosszul állunk azonban a nők parlamenti jelenlétében, Bulgáriában például 22, Horvátországban pedig 23 százalék fölötti a női képviselők aránya a parlamentben, míg itthon csupán 8 százalék.

Meglepetés, hogy a fejlett, iparosodott országok közól az USA-ban a legmagasabb a gyermekhalandóság. Ennek oka részben a túl sok koraszülés.