Ideggázt használhattak a szíriai felkelők

Vágólapra másolva!
Megdönthetetlen bizonyíték még nincs rá, de az ENSZ vizsgálóbizottsága arra gyanakszik, hogy a szíriai lázadók szaringázt használtak. Eddig a kormányerőket vádolták vegyi fegyverek alkalmazásával.
Vágólapra másolva!

A helyi beszámolók alapján nagyon erős a gyanú, hogy a szíriai rezsim ellen harcoló helyi felkelők vegyi fegyvert vetettek be - mondta egy tévéinterjúban Carla del Ponte, az ENSZ szíriai vizsgálóbizottságának tagjai.

A korábban a jugoszláviai háborús bűnök feltárására létrehozott hágai nemzetközi bíróság főügyészeként ismertté vált Del Ponte egy svájci tévéállomásnak nyilatkozva számolt be arról, hogy számos jel utal arra, hogy a szarin néven ismert ideggázt használták. Hozzátette, hogy megdönthetetlen bizonyíték még nincs erre.

A nyolcvanas évek végén szarint használt Szaddám Huszein rezsimje egy kurdok lakta terület elleni támadásban, és ezzel a gázzal ölt meg több tucat embert az Aum Sinrikjo nevű japán szekta a kilencvenes évek közepén.

Korábban a szíriai kormányerőket vádolták azzal, hogy vegyi fegyvereket vetnek be a felkelők ellen. Carla del Ponte szerint ezt egyelőre semmi sem igazolja.

Szíriában két éve véres polgárháború folyik a Bassár el-Aszad rendszere ellen lázadók és az ellenzéki törekvéseket elfojtani próbáló hatóságok között.