Meglőtt medve kóborol a Magas-Tátrában

Vágólapra másolva!
Vasárnap rátámadt egy medve egy vadászra Szlovákiában, és súlyosan megsebesítette. A vadász társa rálőtt állatra, de a medve elmenekült, és azóta nem találják.
Vágólapra másolva!

A vadászok még nem bukkantak a nyomára annak a meglőtt barna medvének, amely rátámadt két erdészre a magas-tátrai Zdiar közelében - írta hétfőn a Topky.sk szlovák hírportál.

Az erdészek vasárnap találkoztak a medvével a lengyel határhoz közeli Zdiar település környékén lévő erdőben sétálva. Az állat azonnal rávetette magát az egyik erdészre, és harapni-tépni kezdte. A megtámadott férfi alighanem annak köszönheti az életét, hogy a társa a fegyverét előrántva két lövést adott le a megvadult állatra, amely ezek után elmenekült.

A súlyos sérüléseket szenvedett erdészt a támadás után a poprádi kórházba szállították, ahol az azonnali műtettel sikerült stabilizálni az állapotát - közölte Sylvia Galajda, a poprádi kórház szóvivője. Az eset után vadászok azonnal intenzív kutatásba kezdtek a legalább egy lövéssel megsebesített és ebből adódóan fokozottan veszélyes medve után, de az állat hollétét hétfő délutánig nem sikerült kideríteni.

Szlovákiában a barna medvék állományáról csak becslések vannak. Egyes források szerint a számuk néhány százra tehető, más források 800-at említenek. A Magas Tátrában tavaly 134 barnamedvét számoltak össze. Ez a szám a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója, Pavol Majko szerint ugyan némileg magasabb, mint a korábbi években, de szerinte a medveállomány nem nevezhető túlszaporodottnak.