Politikusgyilkosság sokkolta a kék koktélok hazáját

Curacao szigete a Holland Antillákon, politikus-gyilkosság, Helmin Wiels hollteste fekszik a földön a helyszínelő rendőrök előtt Willemstadban
Vágólapra másolva!
Agyonlőve, két sörösüveg közt találták meg egy strandon a Hollandiához tartozó Karib-tengeri szigetország, Curacao egyik legbefolyásosabb politikusát, akit hidegvérrel gyilkoltak meg vasárnap. Állítólag ez volt az első politikusgyilkosság a paradicsomi szigeten, amelyet leginkább kék színű likőrjéről, a Blue Curacao-ról ismer a világ. A csodás strandjai miatt is híres szigetország meggyilkolt pártvezére a Hollandiától való elszakadás harcos híve volt, de a helyi lapok szerint inkább a korrupció elleni küzdelme okozhatta vesztét.
Vágólapra másolva!

Hátborzongató képek járták be hétfőn a mintegy 140 000 lakosú Karib-tengeri szigetország, Curacao újságjait, miután a Holland Királysághoz tartozó autonóm sziget egyik strandján holtan találták a legnagyobb helyi parlamenti párt elnökét. A tekintélyes politikusra, Helmin Wielsre a képek tanúsága szerint egy apró vértócsában találtak rá a parti fövenyen, ahol arccal a homokban, kezénél és lábainál is egy-egy sörösüveggel hevert. A férfivel öt lövés végzett.

Az 54 éves férfi a helyi sajtó szerint az első politikus, akit meggyilkoltak Curacaón. Egyelőre nem tudni, hogy miért lőtték le, de a BBC szerint a sziget teljes függetlenségéért harcoló pártvezér már korábban is kapott halálos fenyegetéseket. A fenyegetések miatt saját biztonsági őre is volt, barátai szerint azonban utolsó estéjén megengedte a testőrnek, hogy korábban hazamenjen, amíg ő legurít néhány sört a tengerparton. A két fegyveres ekkor támadt rá és lőtte agyon.

Forrás: AFP/Jan van Breda
Curacao a Holland Antillákon

Sokk és iszonyat Curacaón

A Venezuela partjainál fekvő, de az EU tengeren túli területének számító szigetország miniszterelnöke a gyilkosságot "iszonyatos, szörnyű cselekedetnek" nevezte, és közölte, hogy országát sokkolta az eset. "Nem vagyunk az ilyesmihez hozzászokva" - mondta Daniel Hodge curacaói kormányfő, aki a támadást gyáva tettnek minősítette.

Az agyonlőtt politikus kifejezetten népszerű volt a karibi szigeten, pártja, a Pueblo Soberano a legnagyobb politikai erő a szigetországban, és csak azért nem volt kormányon, mert nem tudott megfelelő koalíciókat kötni. Wiels megrögzött függetlenségpárti szószóló volt, gyakran ostorozta a sziget alkotmányos berendezkedését, amely Curacaót még független országként is a Holland Királysághoz kötötte. A politikus, aki szociális munkásként is tevékenykedett, saját rádióműsort is vezetett az egyik helyi rádióban - írja róla a gyilkosságról beszámoló Curacao Chronicle.

Forrás: AFP/Prince Victor
Helmin Wiels holtteste a földön

Rabszolgapiacból turistaparadicsom

Curacao, az egykori holland gyarmat viszonya az anyaországgal nem mentes az ellentmondásoktól, de mégsem valószínű, hogy a függetlenségi törekvések vezettek volna a politikus meggyilkolásához. A sziget, amelyet előbb a spanyol hódítok, majd a holland Nyugat-Indiai Társaság vont uralma alá, a közelmúltban demokratikusan dönthetett arról, hogy milyen viszonyt szeretne fenntartani Hollandiával. A több szigetből álló Holland Antillák közigazgatási egységének felbomlása után Curacao lakói népszavazáson dönthettek sorsukról. A referendum eredménye az lett, hogy a sziget a Holland Királyság része maradt, de azon belül önálló állam lett, amelynek védelméért és külpolitikájáért Hollandia felel.

Bár apró, Curacao mégis jelentőséggel bír, és nem csak a kék színű koktélok alapanyaga, az országról elnevezett Blue Curacao likőr teszi fel a térképre. Egykor a rabszolga-kereskedelem és a Karib-tengeri kalózkodás egyik központja volt, ma a turisták és az offshore cégek paradicsoma. A 20. század elején ráadásul olajat is találtak a sziget partjainál, amely nem várt gazdagságot hozott Curacaóra. A korábban holland cégek által működtetett olajfúró tornyokat ma Venezuela bérli.

Forrás: AFP/Lex van Lieshout/ANP
Innen származik a Blue Curacao

A mostani gyilkosság okai mögött ezért inkább sejtenek sötét pénzmozgásokat, mint politikai motivációt. A meggyilkolt politikus pártjának egyik szóvivője bejelentette, hogy Wielst valószínűleg szervezett bűnözői körök ölhették meg, mivel a politikus aktívan harcolt a korrupció ellen. Néhány nappal halála előtt például a helyi telekommunikációs cég által elkövetett visszaélések, illegális szerencsejáték és lottóárusítás ellen kelt ki egy interjúban. Hogy mi áll pontosan a gyilkosság hátterében, azt a nyomozásnak kell kiderítenie, de Hollandia már fel is ajánlotta, hogy segít a sziget hatóságainak az ügy felgöngyölítésében.