Izraeli gépek indítottak légi támadást Szíriában

Vágólapra másolva!
Izraeli források szerint a támadás a libanoni Hezbollah rakétái ellen irányult. Az akciót úgy hajtották végre, hogy az izraeli gépek nem sértették meg Szíria légterét. Egyelőre kizárt, hogy Egyesült Államok szárazföldi csapatokat vezényeljen a polgárháború sújtotta Szíriába.
Vágólapra másolva!

Izrael légicsapást hajtott végre szíriai célpontok ellen. A CNN szerint az akcióban a repülőgépek nem sértették meg Szíria légterét. A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az ügyben az izraeli kormány az illetékes. Izraeli források szerint a támadás a libanoni Hezbollah rakétái ellen irányult.

A Reuters által idézett forrás szerint a támadást előzőleg engedélyezte a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével ülésező izraeli biztonsági kabinet. Az AP úgy tudja, hogy a légicsapással megsemmisített célpont korszerű, nagy hatótávolságú föld-föld rakétákból állt. A szíriai kormány, illetve a szíriai tömegtájékoztatás szombat délig nem fűzött megjegyzést a légitámadáshoz.

A CNN szerint az amerikai kormánynak van olyan információja, miszerint csütörtökön vagy pénteken izraeli harci repülőgépek berepültek a Szíriával szomszédos Libanonba. Izrael korábban közölte: beavatkozik, ha úgy ítéli meg, fennáll a veszélye annak, hogy korszerű fegyverek kerülhetnek a libanoni Hezbollah síita szervezet vagy más szélsőséges csoportok birtokába.

Izrael január végén légicsapást hajtott végre a libanoni-szíriai határ szíriai oldalán. Libanoni titkosszolgálati források szerint valószínűleg egy olyan, a Hezbollahnak szánt szíriai fegyverszállítmány volt a célpont, amely SA-17 típusú orosz légvédelmi rakétákat is tartalmazott. Szakértők szerint alapjában változtatná meg az erőviszonyokat a térségben, ha a Hezbollah hozzájutna ilyen fegyverekhez.

Nem mennek amerikai csapatok Szíriába

Közben az amerikai elnök kizárta, hogy az Egyesült Államok szárazföldi csapatokat vezényeljen a polgárháború sújtotta Szíriába. "Nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy amerikai csapatok legyenek szíriai földön, és ez Amerikának és Szíriának is jó legyen" - mondta Barack Obama. Hozzátette, konzultált közel-keleti vezetőkkel, akik szintén Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását akarják, és ők is egyet értenek azzal, hogy nincs szükség amerikai csapatokra Szíriában. Az iraki és az afganisztáni beavatkozás után egy újabb amerikai katonai intervenció fölszítaná az Amerika-ellenes érzelmeket a régióban.

Arra a kérdésre, mi történik, ha kiderül, hogy Aszad hadereje vegyi fegyvereket vetett be az arab országban dúló polgárháborúban, Obama azt válaszolta: Washington bemutatná a bizonyítékokat a nemzetközi közösségnek. Hangsúlyozta, hogy nagyon körültekintően kell eljárni.

Az amerikai kormányzat egyelőre azt fontolgatja, a humanitárius segélyen felül támogassa-e fegyverekkel is a szíriai lázadókat. Megfigyelők szerint ez kockázatos lépés, mert fennáll a veszély, hogy a fegyverek az al-Kaida terroristahálózattal rokonszenvező radikális iszlamisták kezére kerülnek.

A két éve tartó szíriai erőszakban több mint hetvenezren vesztették életüket.