Házi feladat miatt lett öngyilkos két tini

Vágólapra másolva!
Két tinédzser diák lett öngyilkos a kelet-kínai Csiangszu tartományban egymástól függetlenül ugyanazon a napon azért, mert nem tudták a házi feladatukat időben elkészíteni - számolt be az esetekről a China Daily című angol nyelvű napilap pénteken.
Vágólapra másolva!

A Hszie családnevű 13 éves fiú a tartományi székhelyen, Nanking városban csütörtökön hajnali négy órakor kelt fel, hogy befejezze az aznapi házi feladatát. A rendőrség közlése szerint otthonának lépcsőházában hat órakor találták meg felakasztva. Egy másik - 15 éves - szintén nankingi középiskolás fiatalember nem végzett az ünnepek alatt a házi feladatával, mire a szülei azt javasolták, addig ne is menjen be, amíg a kötelességét nem teljesítette. Délelőtt 11 óra tájban levetette magát a lakóház emeletéről, és szörnyet halt.

A kínai online közösség máris élénken reagált a történtekre, és többnyire a diákokra nehezedő egyre nagyobb terheket, az oktatási rendszert okolják a tragédiákért. A pedagógusok hetilapja és a People.com interneten indított közös közvélemény-kutatásában a résztvevők 87 százaléka válaszolt úgy, hogy mindennap van házi feladata és csaknem 18 százalékuknak legalább három órába telik azok elkészítése. Egy kínai diák átlagosan 8,6 órát tölt az iskolában, ahol a szünetekben gyakran már a másnapi házi feladatokon dolgozik.

A tanulás és a vizsgákon való megfelelés a szülők és gyermekeik számára a világ legnépesebb országában rendkívül fontos. A verseny pedig igen éles, hiszen a továbbtanulás sorsdöntő, miközben az egyetemekre, főiskolákra felvehetők száma korlátozott, a mérce magas. A China Dailyben megszólaló oktatáskutató szerint Kína ugyan az 1980-as évektől a diákokra háruló nyomás csökkentése és a minőségi oktatás koncepcióját hirdette meg, a terhek nem enyhülnek. Hsziung Ping-csi szerint ennek fő oka az, hogy még mindig a tesztek eredményei a felsőoktatásba készülők legfontosabb értékmérői.