Július 4-én akartak robbantani a bostoni merénylők

Vágólapra másolva!
A Carnajev fivérek eredetileg az amerikai függetlenség napján terveztek öngyilkos merényletet végrehajtani. Végül eddig tisztázatlan okokból mégis a bostoni maratonin robbantottak. Közrejátszhatott, hogy a vártnál hamarabb kész lettek a kuktaedényekbe szerelt bombákkal.
Vágólapra másolva!

A Carnajev fivérek arra készültek, hogy az amerikai függetlenség napján, július 4-én követnek el terrortámadást - jelentette helyi idő szerint csütörtök este nyomozati forrásokra hivatkozva több jelentősebb amerikai televízió és hírügynökség. A The New York Times és a CNN úgy értesült, hogy a két csecsen mérlegelte az öngyilkos merénylet lehetőségét is. A tűzijátékkal egybekötött éves bostoni július 4-i megemlékezésre egyébként az idén félmillió nézőt várnak a szervezők.

Az amerikai média egyelőre nem közölte, miért döntöttek mégis úgy a testvérek, hogy inkább az április 15-i bostoni maratoni nézői ellen indítanak távirányított bombatámadást, vagy esetleg abban bíztak-e, hogy a tavaszi merénylet után nyárig a rendőrségnek nem sikerül majd kézre keríteni őket. Sajtóértesülések szerint az egyik ok az lehetett, hogy a vártnál jóval előbb készültek el a pokolgépeikkel.

Nyomozati forrásokból csütörtökön az is kiderült, hogy a robbantásra készülő csecsen testvérek kuktaedénybe szerelt pokolgépeiket abban a lakásban állították össze, amelyben az idősebbik fivér lakott a feleségével, Katherine Russell-lel és közös kisgyerekükkel. A 24 éves özvegy az ügyvédje szerint semmit sem tudott a készülő merényletről.

Dzsohar Carnajev eltűntnek hitt, majd megkerült laptopját egyébként a feltételezett elkövető egyik volt kazah évfolyamtársa, Diasz Kadirbajev adta át a hatóságoknak. Az ifjabb Carnajev egyes, ellene bizonyítékként felhasználható személyes tárgyait Kadirbajev az ugyancsak kazah állampolgárságú Azamat Tazsajakovval együtt tüntette el. Az amerikai Robel Phillipost, aki ugyancsak ennek a baráti körnek a tagja volt, azért vették őrizetbe, mert letagadta, hogy a merénylet után találkozott Carnajevvel. A három 19 éves fiatal ellen vádat emeltek a nyomozás akadályozása miatt.

Kiderül, hogy a testvére ölte-e meg Tamerlant

A fivérek lelepleződésének éjszakájáról szóló jelentések szerint az idősebbik fivér, Tamerlan Carnajev öngyilkos robbanómellényt viselt, amikor tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Az április 18-án éjjel lezajlott tűzharcban Tamerlan Carnajev életét vesztette. Halálának okát várhatóan helyi idő szerint pénteken reggel fogják hivatalosan közölni, miután a Carnajev család megbízásából egy temetkezési vállalkozás csütörtökön elszállíttatta a holttestet a bostoni halottasházból. A törvényszéki orvosszakértői jelentés megállapításait csak ez után, a halotti bizonyítvány kiállítását követően hozhatják nyilvánosságra.

A 26 éves Tamerlan Carnajev az eddig megjelent értesülések szerint lőtt sebeket kaphatott a rendőrökkel vívott tűzharcban, ám amikor megpróbálták megbilincselni, 19 éves öccse, Dzsohar - vélhetően azért, hogy megpróbálja kiszabadítani - áthajtott bátyja testén egy ellopott terepjáróval. A halál oka így, a boncolás eredményének ismertetése előtt, még mindig találgatás tárgya.

Az április 15-i bostoni kettős robbantásos merényletben hárman életüket vesztették, és több mint 260-an megsebesültek.