Felkerült az első nő az FBI top 10-es listájára

Vágólapra másolva!
Joanne Chesimard kormányellenes ideológiától hajtva meggyilkolt egy rendőrt negyven évvel ezelőtt. A most hatvanéves nő feltehetően Kubában bujkál. Kétmillió dollár jár a nyomravezetőnek.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden, Haled Sejk Mohamed és Ajman az-Zavahri után felkerült az első nő az FBI tíz legkeresettebb terroristájának a listájára. Joanne Chesimard fejére kétmillió dolláros vérdíjat tűztek ki.

Chesimard a Fekete Felszabadítási Hadsereg elnevezésű csoport tagja volt, és azért került fel a listára, mert negyven évvel ezelőtt lelőtt egy rendőrt New Jerseyben. Az FBI ezért belföldi terroristának nevezte a nőt, aki a rendőr halálának a negyvenéves évfordulóján került fel a top 10-es listára.

Forrás: AFP/FBI
Joanne Chesimard sok arca

Az Assata Shakur álnevet is használó Joanne Chesimard ma hatvan év körül lehet. Egyszer már börtönbe került Werner Foerster meggyilkolása miatt. Mivel tagadta a bűnösségét, és állítólag rosszul bántak vele a börtönben, egy dal is született a szabadon bocsátása érdekében. Joanne Chesimard végül 1979-ben megszökött a börtönből, és az amerikai hatóságok szerint 1984 óta Kubában bujkál.

A belföldi terrorista címkét feltehetően azért érdemelte ki, mert a bűncselekménye mögött kormányellenes ideológia húzódott meg. A mostani felkerülése a top 10-es listára inkább jelképes, ha ugyanis valóban Kubában van, szinte kizárt, hogy a kubai kormány feladja. A Slate magazin szerint az FBI lépése inkább azt az üzenetet sugallja, hogy az igazán szörnyű bűncselekményeket nem felejtik el, különösen, ha rendőrök megöléséről van szó.