Szomáliában 260 ezren éhen haltak

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 25 év egyik legsúlyosabb éhínségében 260 ezren haltak meg Szomáliában 2010 és 2012 között. Az áldozatok fele ötévesnél fiatalabb volt.
Vágólapra másolva!

A Szomáliát sújtó éhínségben közel 260 ezren haltak meg 2010 és 2012 között, és az áldozatok fele öt évnél fiatalabb volt. Az ENSZ élelmezési ügynöksége, a FAO és a Famine Early Warning Systems Network jelentése szerint az áldozatok száma magasabb, mint az 1992-es éhínség idején volt, amikor 220 ezerre becsülték a halottak számát.

A 2011-es aszály 13 millió embert érintett. A becslések szerint az elmúlt két évben Szomália déli és középső részén a teljes népesség 4.6 százaléka, és az öt évesnél fiatalabb gyerekek tíz százaléka éhen halt.

Ez volt az elmúlt 25 év legsúlyosabb éhínsége, amelyet az aszályon túl a rivális fegyveres csoportok közötti harcok is súlyosbítottak. A segélyek sem jutottak el mindenhová, mert a fegyveresek a nemzetközi szervezetek mozgását is akadályozták.

Az elmúlt hónapokban - az ENSZ által támogatott kormány hivatalba lépése óta - néhány körzetben stabilabb a helyzet és a körülmények is javultak, de a világon még mindig Szomáliában a legmagasabb a gyermekek alultápláltsága és halálozási aránya, írja a BBC.