Észak-Korea: Tizenöt év kényszermunka

Vágólapra másolva!
Phenjan szerint az amerikai állampolgár meg akarta dönteni a kormány. Az nem derült ki, hogyan.
Vágólapra másolva!

Tizenöt év kényszermunkára ítélték Kenneth Bae amerikai állampolgárt, akit a phenjani rendszer államellenes bűncselekményekkel vádolt meg. Az észak-koreai média szerint a koreai származású Bae - akit Pa Dzsun Hónak neveznek - elismerte, hogy meg akarta dönteni a KNDK kormányát. Az nem derült ki, hogy Bae mit követett el vagy mire készült.

Baet tavaly novemberben a Radzsin különleges gazdasági övezetben tartóztatták le. A 44 éves férfi idegenvezetőként dolgozott, és turistacsoportjának egyik tagjánál "érzékeny adatokat tartalmazó számítógépes lemezt" találtak. Az nem derült ki, milyen adatokról lehet szó. Dél-koreai források szerint Bae éhező észak-koreai gyerekeket fényképezett, írta a BBC. A férfi buzgó keresztény volt, és állítólag segélyeket is vitt az észak-koreai árvaházakba.

Az Egyesült Államok felszólította Phenjant, hogy haladéktalanul bocsássa szabadon Baet. Észak-Koreában az elmúlt években több amerikai állampolgárt tartóztattak le, akiket magas szintű diplomáciai kapcsolatfelvételek - például Bill Clinton és Jimmy Carter ex-elnökök közbenjárása - után engedtek el. Bae érdekében Eric Schmidt, a Google elnöke és Bill Richardson, volt új-mexikói kormányzó próbált közbenjárni januári látogatásuk során.