Megverték a serpák, feladták az Everestet

Vágólapra másolva!
Kis híján halálra kövezték őket a serpák - állítja három nyugati hegymászó, akik a Mount Everestre akartak felmászni. A helyi teherhordók és közöttük kialakult vitát durva sértés mérgesítette el annyira, hogy a hegymászók hanyatt-homlok menekültek le a hegyről.
Vágólapra másolva!

Fel kellett adniuk a Mount Everest megmászását, és haza kellett kullogniuk azoknak a hegymászóknak, akiket a hétvégén kis híján halálra köveztek a feldühödött serpák - írja a Guardian brit lap. A háromfős - egy brit, egy svájci és egy olasz mászóból álló - csoport azzal dühítette magára őket, hogy egyikük - az olasz hegymászó - leköcsögözött egy serpát egy vita során.

A feszültég odáig fokozódott, hogy a serpák köveket markolászva körbeállták a sátrukat, és a háromfős csoport csak a többi hegymászó segítségével tudott elmenekülni. Lefele is hanyatt-homlok szaladtak a beszámolójuk szerint, elkerülve a megszokott útvonalat, amely mentén serpák várták őket. Így is kaptak pár ütést és rúgást, sőt egyikük még egy követ is az arcába.

A vita állítólag onnan indult, hogy a serpák fölött mászva jeget rúgtak rájuk, ami leesve megsebesítette az egyiket. Ráadásul a serpák szerint nem tartották tiszteletben a munkájukat - éppen mászókötelet feszítettek ki - a nyugatiak, és úgy másztak, hogy zavarták őket. A hegymászók szerint azonban ebből csak a sértés igaz, ami miatt viszont bocsánatot kértek.

Amikor a három hegymászó utóbb beszélt a serpák vezetőivel, abból számukra az derült ki, hogy a hegyre felszerelést cipelő helyieknek egyre inkább elegük van a nyugati mászókból, akik rosszul bánnak velük, miközben az ő munkájukkal teremtenek szinte luxuskörülményeket az alaptáborokban. A három mászó úgy vélte, az ő esetükben is ez az évek óta húzódó feszültség tört elő a fenyegetőző serpákból.

A nepáli hatóságok megpróbáltak közvetíteni a felek között, de a három hegymászó jelezte, már nem akarják megmászni a hegyet, haza fognak utazni. A nepáli rendőrök őrizetbe vettek három serpát, de még nem hallgatták ki a hegymászókat.