A CIA hátizsákokban hordta a pénzt Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok volt a korrupció fő forrása Afganisztánban a New York Times cikke szerint. A CIA hosszú időn keresztül lefizette Hamid Karzai elnök munkatársait. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éveken át több tízmillió dollár készpénzt vitt bőröndökben és hátizsákokban Hamid Karzai afgán elnök hivatalába, hogy megőrizze az amerikai befolyást Afganisztánban - adta hírül a New York Times című amerikai lap az afgán elnök jelenlegi és korábbi tanácsadóira hivatkozva.

A lap által idézett amerikai tisztségviselők szerint a beavatottak által csak szellempénznek nevezett kifizetésekkel csak hizlalták a korrupciót, és tovább növelték az afganisztáni hadurak hatalmát, aláásva ezzel Washington kivonulási stratégiáját. "Az afganisztáni korrupció legnagyobb forrása éppen az Egyesült Államok volt" - mondta az egyik megszólaltatott.

A New York Times szerint nincs rá bizonyíték, hogy Karzai elnök kapott volna a pénzből; a nagyjából havonta érkező összegekről az államfő mellett működő nemzetbiztonsági tanács döntött. A fő cél az volt, hogy megőrizzék az amerikai befolyást az afgán elnök és az ő legszűkebb tanácsadói köre fölött.

Hamid Karzai 2010-ben elismerte, hogy hivatala táskákban kapott készpénzt Iránból, de azt mondta, ez nem egy titkos apanázs volt, hanem segítség az elnöki hivatal működtetéséhez. Az afgán elnök ugyanitt megjegyezte, hogy az Egyesült Államoktól is érkeztek hasonló pénzek.

A New York Times értesülése szerint az iráni támogatást ugyanúgy hadurak és politikai vezetők megvesztegetésére fordították, ahogyan az amerikai kifizetéseket.