Lövöldözés az olasz miniszterelnöki hivatal előtt

lövöldözés Rómában egy kormányzati épületnél
Vágólapra másolva!
Lövések  dördültek az olasz kormányfői hivatal előtt. Az incidens az új olasz kormányfő - kissé távolabb zajló - esküje közben történt, két rendőr megsérült.
Vágólapra másolva!

Rómában lövöldözés tört ki az olasz miniszterelnöki hivatal előtt. Az incidens idején tette le esküjét Enrico Letta új miniszterelnök az olasz államfő hivatalában, a Quirinale-palotában, amely a kormányfői hivataltól távolabb helyezkedik el.

Szemtanúk szerint az öltönyt és nyakkendőt viselő férfi öt méter távolságról nyitott tüzet a csendőrökre, és nyolc lövést adott le rájuk. A csendőrök viszonozták a tüzet. A lövöldözésben az egyik csendőr a nyakán, a másik a lábán sebesült meg. A támadó, illetve egy járókelő is megsebesült.

Forrás: MTI/AP/Lapresse/Mauro Scrobogna

A támadót őrizetbe vették. Indítékai nem ismertek, de a római polgármester röviddel a történtek után közölte, hogy nem terrorcselekmény történt. Az olasz sajtó szerint a támadó 46 éves, olasz és feltehetően elmeháborodott. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy észak-afrikai. Az nem világos, hogy az esetnek köze van-e ahhoz, hogy szinte vele egy időben tette le esküjét az új olasz kormány.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az olasz kormány a februári kiegyensúlyozott választási eredményt követően, két hónapos huzavona után tudott megalakulni. A koalícióban a korábbi ellenfelek, Letta balközép Demokrata Pártja és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Szabadság Népe lépett koalícióra, amelyben sokat segített egy nagybácsi is.