Szerbia barátkozni kezd Koszovóval

Vágólapra másolva!
A szerb parlament elfogadta azt a megállapodást, amely az ország és Koszovó viszonyát hivatott rendezni. A tét az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése volt, az EU ugyanis a viszony normalizálását szabta feltételül. A szerb miniszterelnök hozzátette, hogy ez nem jelenti Koszovó függetlenségének elismerését.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a szerb parlament pénteken este azt a megállapodást, amely Szerbia és Koszovó viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével jött létre az érintettek között. A jelen lévő képviselők nagy többséggel - 173 igen szavazattal, 24 nem ellenében - fogadták el az egy héttel korábban született megállapodást.

Ivica Dacic miniszterelnök előzőleg arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a megállapodás esetleges elutasítása Szerbia elszigetelődéséhez vezethet. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a dokumentum semmi esetre sem jelenti Koszovó függetlenségének elfogadását.

Az EU Belgrád és Pristina integrációjának feltételéül szabta a viszony normalizálását. A megállapodás megkötése után az Európai Bizottság be is jelentette, hogy Szerbiával a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja.

Szerbia és Koszovó hosszú tárgyalások után, április 19-én állapodott meg az EU közvetítésével a kétoldalú viszony normalizálásáról, beleértve az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezését. Bár a koszovói parlament által már jóváhagyott megállapodás szövegét még nem hozták nyilvánosságra, úgy tudni, hogy az észak-koszovói szerbek bizonyos autonómiajogokat élvezhetnek majd az albán többségű országban. A megállapodást a koszovói szerbek vezetői ennek ellenére elutasították. A koszovói parlament egésze már a múlt vasárnap éjjel megszavazta a dokumentumot.