Éhségsztrájkolnak a guantanamói rabok

Vágólapra másolva!
A hivatalos számok szerint 100, jogvédők szerint ennél is több rab éhségsztrájkol a guantanamói börtönben, mert az őrök nem tisztelik a vallásukat.
Vágólapra másolva!

Százra emelkedett szombaton a guantánamói fogolytáborban éhségsztrájkot folytatók száma - közölte Samuel House, a kubai területen működő amerikai katonai bázis szóvivője.

A támaszponton 166 embert tartanak fogva, többségüket úgy, hogy vádat sem emeltek ellenük. A legújabb hírek szerint már elérte a százat azoknak a száma, akik megvonják maguktól az ételt.

A tüntetésnek ezt a formáját februárban kezdte meg több tucat rab, az ellen tiltakozva, hogy szerintük az őrök tiszteletlenül bántak a koránjaikkal (a muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzésekor. A fogolytábor egyik részlegében pedig az őrök gumilövedékekkel fékezték meg a rabokat, akik tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Az incidens óta egyre többen vonják meg maguktól az ételt. A múlt hét elején még csak 45-en éhségsztrájkoltak, néhány nappal később pedig már 63-an voltak.

Ezek azonban csak a hivatalosan elismert adatok. Néhány jogvédő szervezet, mint amilyen a Center for Constitutional Rights, úgy tudja, hogy most már mintegy 130 ember tiltakozik önként vállalt koplalással. A Pentagon eddig cáfolta ezt az adatot.