A szigorú szülők súlyosbítják az iskolai zaklatást

Vágólapra másolva!
Egy kutatás szerint sokkal könnyebben válnak áldozatokká azok a gyerekek, akikkel túlságosan szigorúak voltak a szüleik, vagy akiket túlságosan óvtak a negatív tapasztalatoktól.
Vágólapra másolva!

Sokkal nagyobb eséllyel zaklatják majd a társaik azokat a gyerekeket, akiket túlságosan is óvtak a szüleik. Egy 200 ezer gyerek vizsgálata alapján készült tanulmányból kiderül, hogy azok a szülők, akik megpróbálják megvédeni a gyerekeiket a negatív tapasztalatoktól, sokkal sebezhetőbbé teszik őket. A szigorú, kemény szülők gyerekei vannak a legnagyobb veszélyben, ha zaklatásról, csúfolásról van szó.

A Warwicki Egyetem pszichológia professzora, Dieter Wolke szerint ez arra utal, hogy az iskolai zaklatások és csúfolások okait otthon kell keresni. A szigorú szülők és a túlságosan aggodalmaskodó szülők is veszélynek teszik ki a gyerekeiket. Az utóbbi szülői hozzáállással az a gond, hogy a gyerekek nem tanulják meg, miként kezeljék a támadásokat, és ez sokkal sérülékenyebbé teszi őket. Vagyis a gyerekeknek szükségük van kényelmetlen helyzetekre, hogy megtanulják kezelni a konfliktusokat.

A több európai országban és az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok alapján készült kutatás másik következtetése az volt, hogy a testvéreik zaklatásának kitett gyerekek is nagyobb valószínűséggel váltak áldozatokká.