Megfigyelési eljárás indulhat Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
21:20 arányban döntött úgy az Európa Tanács, hogy júniusban tárgyalni fogja, hogy megfigyelési eljárást indítson Magyarország ellen.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács (ET) monitoringbizottságának csütörtöki strasbourgi ülésén szavaztak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentés megállapításairól, amellyel kapcsolatban egyébként már az előző napon - 21:20 arányban - úgy döntöttek: javasolják, hogy az ET parlamenti közgyűlésének következő, júniusi ülésszakán tűzzék napirendre a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítását.

A csütörtöki voksolás nyomán - mint arról különböző pártállású képviselők az MTI-t tájékoztatták - vita alakult ki, mert bár az ülés elnöke azt hirdette ki, hogy a jelentés megállapításairól szóló dokumentumot 18:17 arányban elfogadták, az ellenzők szerint valójában 18:18-as szavazategyenlőség volt.

Az MTI értesülései szerint ez a vita a végszavazási eredményre vonatkozott, előzőleg ugyanis a módosító indítványokról megejtett voksolások során minden esetben egyértelmű többség alakult ki az igen vagy a nem mellett.