Játékautó-távirányítót használtak a bostoni robbantók

Vágólapra másolva!
Játékautó-távirányítót használtak a Carnajev fivérek a két pokolgép felrobbantására a bostoni maratonin - közölték nyomozók szerdán a washingtoni képviselőház hírszerzési bizottságában.
Vágólapra másolva!

Erről Dutch Ruppersberger, a bizottság magas rangú, demokrata párti tagja számolt be újságíróknak, miután a testület meghallgatta a belbiztonsági minisztérium, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Nemzeti Terrorelhárító Központ (NCTC) tisztségviselőit.

"Ebből én arra következtetek, és a fiatalabb fivér is ezt mondta, hogy a pokolgép készítésének módját a jemeni Inspire magazinból tanulták meg" - mondta Ruppersberger. Az Inspire folyóiratot Anvar al-Avlaki prédikátor, a jemeni al-Kaida amerikai állampolgársággal is rendelkező vezetője alapította, aki meghalt egy amerikai dróntámadásban.

Ruppersberger megerősítette, hogy a fivérek az általuk használt robbanóanyagnak legalább egy részét egy New Hampshire-i petárdaboltban vásárolták. "Az idősebb bement a boltba, és azt mondta: a legnagyobb hatóerejű robbanószert kéri, hogy a legnagyobb legyen a durranás" - közölte a képviselő.

Két meg nem nevezett tisztségviselő arról számolt be, hogy az életben maradt fivérnél, Dzsohar Carnajevnél nem volt fegyver, amikor a rendőrök rátaláltak egy hajóban, egy bostoni lakóház udvarán. A hatóságok korábban azt mondták, a rendőrök több mint egy órán át tűzharcot vívtak vele, mire ártalmatlanná tudták tenni. Az FBI egy korábbi hivatalos nyilatkozata szerint Dzsohar Carnajev egyebek között a nyakán sebesült meg, és ez alapján olyan találgatás is volt, hogy lőfegyverével öngyilkos akart lenni.

Az idősebb fivér, Tamerlan valószínűleg egy 9 milliméteres pisztolyt használt lelövése előtt, mert a helyszínen egy ilyen fegyvert találtak - közölték szintén a meg nem nevezett tisztségviselők.

A bostoni merényletről szóló cikkeinket itt találja.