Elkapták a negyedik legkeresettebb nácit

Vágólapra másolva!
Egy 93 éves volt nácit fogtak el a hatóságok Németországban. A férfi egykor az auschwitzi haláltáborban dolgozott, a gyanú szerint őrként, de ő azt állítja, hogy csupán szakács volt. Hans Lipschis a Wiesenthal Központ nácivadász listáján a negyedik helyen áll.
Vágólapra másolva!

Németországban elfogták Hans Lipschist, a Wiesenthal központ legkeresettebb nácijainak listájának negyedik helyén álló egykori auschwitzi őrt - adta hírül a BBC német sajtójelentésekre hivatkozva. A stuttgarti ügyészség megerősítette, hogy vizsgálják egy volt SS-tag náci ügyét az auschwitzi táborban elkövetett tettei miatt. A 93 éves Lipschis 1941-től dolgozott Auschwitzban, állítása szerint szakácsként.

A férfi ellen még nem emeltek vádat. Lipschis azon 50 auschwitzi dolgozó között van, akik még élnek és akiket a német hatóságok vizsgálnak.

Hans Lipschis háborús személyi okmányai azt bizonyítják, hogy egy olyan SS-egységhez tartozott, amely őröket biztosított az auschwitzi tábornak. Egyelőre nem bizonyított, hogy milyen szerepe volt a gyilkosságokban. Állítása szerint nem is látta a gázkamrákat szakácsként.

Egy német újság szerint a férfi 1956-ban Chicagóba költözött, és 1983-ban utasították ki az Egyesült Államokból amiért titkolta náci múltját. Ekkor a németországi Aalenbe költözött, amiről a hatóságok is tudtak - írja a BBC.

Az ügyészek álláspontja szerint John Demjanjuk 2011-es elítélése után a büntetőjog új értelmezést nyert. Az egykori sobibori haláltábor őreként dolgozó Demjanjukot 28060 zsidó halálában játszott szerepéért ítélték el. Ez azt jelentheti, hogy Hans Lipschis sem hivatkozhat majd pusztán arra a bíróság előtt, hogy parancsokat követett.

"Egyszerűen az, hogy ott volt, ahol a gyilkosságok lezajlottak, elég lenne az elítélésére" - idézi a BBC Kurt Schrimmet, a nemzetiszocialista bűnöket vizsgáló központi hivatal vezetőjét.