Athén háborús kártérítést kér Berlintől

Vágólapra másolva!
Görögország arra készül, hogy bejelentse kártérítési igényét Németországnak a második világháborúban okozott károkért. A lépés kiélezheti a feszültséget Berlinnel, amely az Athénnak nyújott 240 milliárd eurós mentőcsomag nagy részét állja.
Vágólapra másolva!

A görög pénzügyminisztérium összeállított egy jelentést az ügyben, amely több mint hat évtizedre visszanyúloan gyűjtötte össze az ide vonatkozó dokumentumokat - jelentette be a görög parlamentben Dimitrisz Avramopulosz külügyminiszter. Az anyagot elküldik jogi tanácsadóknak, majd a kormány dönteni fog arról, hogy milyen formában nyújtsa be hivatalos igényét Berlinnek.

A miniszter azt nem árulta el, mekkora összegről van szó. "Minden eszközt felhasználunk arra, hogy eredményt érjünk el" - mondta Avramopulosz, aki szerint bár a két időszakot nem lehet összehasonlítani, az emlékeket sem lehet kitörölni.

Németország, amelynek csapatai a második világháború idején megszállták Görögországot, azt állítja, hogy már minden jóvátételt megfizetett. Angela Merkel kancellár korábban elismerően szólt a görög kormány mostani válságkezeléséről, ám a mostani felvetés - amelyet a Reuters szerint az ellenzéki Sziriza párt nyomására hozott elő Antonisz Szamarasz konzervatív kormánya - feszültséget kelthet a két ország között.