Merénylet a francia nagykövetség ellen

Vágólapra másolva!
Pokolgépes támadást hajtottak végre a francia nagykövetség ellen Tripoliban. Két őr megsérült.
Vágólapra másolva!

Gépkocsiba rejtett pokolgéppel hajtottak végre merényletet kedden Franciaország líbiai nagykövetsége ellen Tripoliban - közölték nagykövetségi és helyi biztonsági források. Francois Hollande francia elnök azt kérte a líbiai hatóságoktól, hogy derítsenek fényt erre az elfogadhatatlan cselekményre, Laurent Fabius külügyminiszter pedig a helyszínre indult.

A támadásban megsebesült a nagykövetség két francia őre, egyikük súlyosan. Komoly károk keletkeztek az épületben, ahol a konzulátus helyiségei is vannak, és leomlott a képviseletet övező fal egy része. Teljesen kiégett a nagykövetség előtt parkoló két gépkocsi. A francia képviseletnek egy kétemeletes villa ad otthont egy főút sarkán a főváros Gargares negyedében.

Két, magát megnevezni nem akaró biztonsági tisztviselő azt mondta, egyelőre nem tudni, miért történt a támadás. Külföldi képviselet ellen Tripoliban még nem követtek el ilyen merényletet. A francia elnök a legnagyobb határozottsággal elítélte a merényletet.

Hazaviszik az őröket

"Franciaország elvárja a líbiai hatóságoktól, hogy derítsenek fényt erre az elfogadhatatlan cselekményre annak érdekében, hogy a tetteseket azonosítsák és bíróság elé állítsák. Franciaországon keresztül ez a cselekmény a nemzetközi közösség minden olyan országát érinti, amely elkötelezett a terrorizmus elleni harcban" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Francois Hollande azt kérte külügyminiszterétől, hogy azonnal induljon a helyszínre, és tegyen meg minden szükséges intézkedést a két megsebesült francia őr hazaszállítása érdekében.

Két évvel a líbiai polgárháború után az észak-afrikai országban még mindig gondot okoz a biztonság megteremtése, az egységes hadsereg kialakítása. További gondot jelent a különböző fegyveres csoportok irányítása, amelyek soraiban ott vannak azok a felkelők, akik részt vettek 2011-ben Moammer Kadhafi diktátor hatalmának megdöntésében.