Magányosan támadtak a bostoni robbantók

Vágólapra másolva!
Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a bostoni kettős robbantás gyanúsítottjai egyedül cselekedtek, és nem valamely szélsőséges csoport tagjaiként hajtották végre a merényletüket.
Vágólapra másolva!

Erről szombaton Edward Deveau, Watertown rendőrfőnöke nyilatkozott a CNN amerikai hírcsatornának.Watertown Boston egyik elővárosa, ahol péntek este a hatóságok őrizetbe vették a súlyosan sebesült 19 éves Dzsohar Carnajevet, a két feltételezett elkövető egyikét. Bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe."Annak alapján, amit most tudok, ezek ketten együtt, de egyedül cselekedtek" - nyilatkozott Deveau, aki szerint valóban a tetteseket fogták el.

Tele voltak fegyverekkel

A rendőrtiszt a testvérpár fegyvereiről elmondta, hogy legalább hat pokolgép, kézifegyverek, valamint két házilag fabrikált kézigránát volt a birtokukban, amikor péntekre virradóan összecsaptak a rendőrökkel. A pokolgépek közül három robbant fel, s különösen nagy detonációt okozott egy kuktafazék, hasonló azokhoz, amelyeket a maratoni futóversenyen elkövetett merényletben is használtak. A tűzpárbajban 5-10 perc alatt több mint 200 lövés dördült el - nyilatkozta a rendőrfőnök.

A második gyanúsítottat sem lehet még kihallgatni

A Guardian című brit lap értesülései szerint Dzsohar Carnajev jelenleg súlyosan sérült állapotban fekszik az egyik bostoni kórházban. A robbantások második gyanúsítottjának kórterme közelében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges gyanúsítottak kihallgatására képzett ügynökei várakoznak, ám egyelőre a 19 éves férfi nincs kihallgatható állapotban.

Forrás: AFP/FBI
Dzsohar Carnajev

Egyelőre még nem tudni, hogy a hatóságok megvárják-e, hogy Carnajev felépüljön, és csak azt követően fogják megvádolni a robbantásokban való közreműködéssel, vagy ezt már a kórházban megteszik. Ha Dzsohar Carnajev kihallgatható állapotba kerül, a szövetségi nyomozók kapcsolatairól is ki fogják kérdezni a robbantót. Szombaton az FBI rajta kívül két férfit és egy nőt is őrizetbe vett a Massachusetts állambeli New Bedfordban, őket a Carnajevhez fűződő kapcsolatukról hallgatták ki - írja a Guardian.

Ártatlanok fotóit közölték a lapok

Az ügy egyik mellékszála, hogy a brit bulvárlapjai által alkalmazott törvénytelen eszközök miatt magát kínos helyzetbe manőverező Rupert Murdoch sajtómágnás az Egyesült Államokban is bírálatok kereszttüzébe került, mert a tulajdonában lévő New York Post csütörtökön két olyan férfi fotóját közölte a címlapján feltételezett gyanúsítottként, akiknek nem volt közük a robbantáshoz.

Murdoch azzal védekezett, hogy ő csak azokat a fotókat publikáltatta, amelyeket az FBI is köröztetett, és amikor közzétették a hivatalos gyanúsítottakról készült felvételeket, visszavonatta a képeket. Bírálói felhívták a figyelmet arra, hogy az utcára került újságban kinyomtatott képeket visszavonatni lehetetlen.