Elfogták a másik bostoni merénylőt

Vágólapra másolva!
Egy külvárosi ház hátsó kertjében fogták el a rendőrök tűzharc után Dzsohar Carnajevet, a bostoni robbantások menekülő gyanúsítottját. A rendőrök egész napos hajtóvadászatot indítottak ellene és testvére ellen, akit tűzharcban öltek meg még pénteken. A rendőrség szerint ők követték el a hétfői robbantást a Boston Marathonon, amelyben három ember meghalt, több mint 170 pedig megsérült.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a bostoni merényletek második gyanúsítottját, Dzsohar Carnajevet szombatra virradóra - közölte a helyi rendőrség. A 19 éves férfit egy külvárosi ház hátsó udvarában találták meg, egy ponyvával letakart csónakban bújt el. A férfit a ház tulajdonosa vette észre, aki a kijárási tilalom végén figyelt fel arra, hogy a kertben vérfoltok vannak. A rendőrség többszöri felszólítására sem adta meg magát, ezért könnygázzal próbálták kifüstölni, majd tűzharcba keveredtek vele, mielőtt elfogták. Magyar idő szerint szombat hajnali 3 óra körül kerítették be és tartóztatták le.

Forrás: AFP/CBS News
Carnajev az elfogáskor. Több képért kattintson a képre!

A férfi és testvére után magyar idő szerint péntekre virradóra indult hajtóvadászat, miután kiraboltak egy boltot a bostoni MIT egyetem közelében, majd elraboltak egy terepjárót. A rendőrök ekkor vették őket üldözőbe. A hajsza közben házilag készített gránátokat dobtak rájuk. Amikor végül az útjukat állták, Tamerlan Carnajev kiszállt az autóból, és a rajta lévő robbanómellény segítségével megpróbálta felrobbantani a rendőröket, akik azonban lelőtték. Dzsohar a bátyja testén áthajtva tört ki a rendőrségi kordonból, és elmenekült.

A hajtóvadászat szinte az egész várost megbénította. Több városrészben leállt a közlekedés, a boltok nem nyitottak ki, az embereket hazaküldték, és a rendőrök házról házra járva kutatták át azt a környéket, ahol Carnajevet keresték (a hajtóvadászat részleteit itt olvashatja, élménybeszámolókat pedig itt talál). Carnajevet kórházban ápolják, súlyosan megsérült a nyakán és a lábán a rendőrökkel folytatott lövöldözésben. Rendőrségi források szerint először szombaton vagy hétfőn fogják bíróság elé állítani, hogy ismertessék vele az ellene felhozott vádakat.

A két testvér csecsen nemzetiségű, kirgiz útlevéllel, menekültként jutottak az USA-ba, de a csecsenföldi kormány kijelentette, hogy nincs közük a terrorakcióhoz. Külpolitikai elemzők is valószínűsítik, hogy nem szervezetten hajtották végre a robbantást. Az FBI 2011-ben már kihallgatta Tamerlan Carnajevet, az idősebb merénylőt. Egy külföldi kormány kérésére hallgatták ki, de nem találtak semmi rá nézve terhelő információt, és ezt meg is osztották a jogsegélyt kérő kormánnyal. Az FBI ezek után félretette az ügyet, de a férfi anyja szerint a családdal kapcsolatban maradtak. A BBC úgy tudja, hogy Oroszország kért adatokat az idősebb Carnajevről.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt
Több képért kattintson a képre!

Carnajeven kívül másik három embert is őrizetbe vettek, hogy kihallgassa a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet miatt. Az őrizetbe vett két férfit és egy nőt az FBI hallgatta ki. Azt feltételezték róluk, hogy kapcsolatban állnak Dzsohar Carnajevvel.

A rendőrök által lelőtt idősebb testvér, a 26 éves Tamerlan Carnajev bokszolt, és szeretett volna kijutni az olimpiára amerikai színekben. A fiatalabb testvért, a 19 éves Dzsohart egy volt középiskolai osztálytársa népszerű fiúként írta le, aki "az osztály bohóca volt". Apjával az ABC hírtévé készített interjút, azt üzente az élő adásban a fiának, hogy adja meg magát.

Az egész napos üldözőakció Boston nagy részét érintette, két, a belvároshoz közel eső városrészben is átvizsgáltak lakásokat. A gyanúsítottakhoz köthető két lakásból az egyikben nem találtak semmi gyanúsat, a másikban viszont robbanószerkezet és üres töltényhüvelyek kerültek elő.

Forrás: AFP/FBI
Dzsohar Carnajev. Több képért kattintson a képre!

A városlakókat arra kérték, maradjanak otthon, ez közel egymillió embert érintett, és a kérést csak este oldották fel.