Őrizetben az Obamának mérget küldő férfi

Vágólapra másolva!
Az FBI szerint nincs arra utaló jel, hogy a mérgezett borítékok továbbítása összefügg az egy nappal korábban történt bostoni kettős robbantással.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek az amerikai hatóságok egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy halálos mérget, ricint tartalmazó borítékot küldött előző nap Barack Obama amerikai elnöknek és egy szenátornak. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy a 45 éves férfit, név szerint Paul Kevin Curtist, a Mississippi állambeli Corinth településen vették őrizetbe.

Az FBI szerint nincs arra utaló jel, hogy a mérgezett borítékok továbbítása összefüggene az egy nappal korábban történt bostoni kettős robbantással. A leveleket a Tennessee állambeli Memphisben adták fel április 8-án, vagyis még a bostoni maratoni előtt. A gyanúsított küldött egy harmadik levelet is, a címzett egy bíró volt Mississippi államban.

Kedden Barack Obama és Roger Wicker republikánus szenátor postájában is találtak gyanús port tartalmazó borítékot. Az előzetes vizsgálatok megállapították, hogy a borítékok ricint tartalmaznak, de a megerősítéshez meg kell várni az FBI laboratóriumának végleges jelentését. Mindkét levél bíráló megjegyzéseket tartalmazott a címzetteknek, azzal az üzenettel, hogy "cinkos, aki néma". Mindkettőben szerepeltek a gyanúsított nevének kezdőbetűi, és az, hogy ő egyetért a küldeményben megfogalmazottakkal.

A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Az utóbbi években már történtek hasonló incidensek az amerikai kongresszusban. 2001-ben két szenátor lépfenével szennyezett borítékokat kapott. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17 embert pedig sokáig kórházban ápoltak súlyos mérgezéssel. Az FBI látókörébe került egy volt laboratóriumi alkalmazott, de ő öngyilkosságot követett el, mielőtt letartóztatták volna. Az eset nyomán a Fehér Házéhoz hasonlóan a kongresszus postázóját is elköltöztették a közintézmény közeléből. Három évvel később, 2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen. Ricinnel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst, egy esernyővégbe rejtett injekciós tűt használva.