Úgy temetik Thatchert, mint Lady Dianát

Vágólapra másolva!
Szerdán temetik el Londonban Margaret Thatchert. Kétezer-háromszáz résztvevőre számítanak, ott lesz az angol királynő és Orbán Viktor is.
Vágólapra másolva!

Több mint négyezer rendőr vigyáz majd a rendre Margaret Thatcher szerdai temetésén - közölte a brit BBC. Az április elején elhunyt volt miniszterelnök temetését a Szent Pál-katedrálisban tartják, 170 országból több mint 2300 résztvevőt várnak. A rendőrség több demonstrációra is számít a halotti menet tervezett útvonalán.

Thatcher koporsóját kedden, a westminsteri palota kápolnájába vitték. A néhai miniszterelnök koporsóját szerdán először a brit királyi légierő központi londoni templomához szállítják. Innen lovak vontatta ágyútalpon viszik majd tovább a Szent Pál-székesegyházba. Az útvonal megegyezik Lady Diana temetésének útvonalával. Az útvonalon 700 fegyveres teljesít majd szolgálatot, akik percenként adnak le majd tisztelgő lövést a miniszterelnök emlékére a temetés ideje alatt.

Margaret Thatcher a BBC szerint az elmúlt hat évben részt vett a temetésének megtervezésében, és ő kérte, hogy ne állami szertartáson temessék el, ezért maga a szertartás visszafogott lesz.

A gyászszertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és a férje, Fülöp edinburghi herceg is. Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.

Jelen lesz a teljes mostani brit kabinet, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.