Új-Zélandon is házasodhatnak a melegek

Vágólapra másolva!
Várhatóan augusztusban állhatnak oltár elé az első melegpárok Új-Zélandon, miután a helyi törvényhozás elsöprő többséggel elfogadta a házassághoz való jogukat.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben elsőként az új-zélandi kormány is legalizálta szerdán a melegházasságot. A helyi idő szerint szerdán este tartott parlamenti szavazáson 77 képviselő voksolt a melegházasság engedélyezése mellett, 4 pedig ellene. Várhatóan augusztusban állhatnak először oltár elé az új-zélandi homoszexuális párok.

A reformjavaslatot az ellenzék fő erejének számító Munkáspárt egyik meleg képviselője, Louisa Wall terjesztette elő. "A törvény eddig alsóbbrendűnek tekintette a homoszexuálisokat a többi új-zélandi polgárnál" - mutatott rá a képviselőnő, hozzátéve, hogy a házasság fogalmának mostani jogszabályi módosításával az állam ezentúl a társadalom egyik csoportját sem diszkriminálja a szexuális orientáció függvényében. John Key jobbközép kormányfő is támogatta az indítványt.

Jonathan Young konzervatív képviselő a javaslat ellen szavazott. "Azt gondolom, hogy a társadalmunk ezen a téren megosztottabb, mint ez a parlament" - fogalmazott. Sok új-zélandi a bárokban kísérte figyelemmel a televízió által közvetített parlamenti vitát és szavazást. A rossz idő ellenére több százan várták a fejleményeket a parlament előtt.

A 4,5 millió lakosú Új-Zéland a 14. ország a világon, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát. Korábban Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Kanadában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Norvégiában, Svédországban, Portugáliában, Izlandon, Argentínában, Uruguayban és legutóbb Franciaországban hoztak hasonló döntést.