A királynő Churchill után Thatchert is búcsúztatja

Vágólapra másolva!
A teljes brit politikai elit és II. Erzsébet királynő is búcsúztatja Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt megkezdődött Londonban Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök temetési szertartása. A 87 esztendős korában, a múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher koporsóját a londoni parlament westminsteri kápolnájából rendőri felvezetéssel gépkocsin szállították a forgalom elől lezárt belvároson keresztül a St. Clement Danes-templomba, a brit királyi légierő központi londoni templomába.

A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street előtt, ahol Thatcher kormányfőként 1979 és 1990 között 11 évet töltött. A mintegy tízperces út során az útvonal mentén felsorakozott ezrek időnként tapssal fogadták az elhaladó menetet; tiltakozó akciókat nem lehetett látni, jóllehet közösségi portálokon több csoport is szervezett Thatcher-ellenes demonstrációkat a szertartás idejére.

További képekért kattintson a fotóra! Forrás: AFP/Miguel Medina

A St. Clement Danes-templomban tartott rövid szertartás után a koporsót egy 1914-ben készült, lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a precízen kiszámított, percenként hetven lépéses ütemet tartó temetési menet 25 perc alatt ért a Szent Pál-székesegyházhoz. A menet idején percenként egy-egy ágyúlövést adott le a londoni Tower erődnél felsorakozott tüzérségi díszegység, a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjai pedig - amelyek negyedóránként jelzik az idő múlását - elhallgattak a szertartás egész időtartamára.

A brit zászlóba burkolt, virágcsokor díszítette koporsót a brit fegyveres erők fegyvernemeinek - szárazföldi hadsereg, királyi légierő, királyi haditengerészet - katonái kísérték, és e fegyvernemek mintegy hétszáz katonája állt díszsorfalat az útvonal mentén. Az elhaladó koporsó felé a járdákon felsorakozott több tízezres tömegből sokan virágokat dobtak, és a menetet folyamatos taps kísérte.

A Szent Pál-székesegyházba katonák vitték be a koporsót a nyugati főlépcsőn; előttük Margaret Thatcher két unokája, Michael és Amanda Thatcher haladt. Ezután kezdetét vette a többórásra tervezett búcsúszertartás. (A BBC oldalán élőben lehet nézni az eseményeket.)


A szertartáson jelen van a teljes mostani brit kormány, Thatcher kormányainak számos tagja, valamint a három még élő volt brit kormányfő, John Major, Tony Blair és Gordon Brown. A szertartáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

Különlegesnek számít, hogy ott van II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is. Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen. A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt, közülük nyolc már nem él.

További képekért kattintson a fotóra! Forrás: AFP/Glyn Kirk

A meghívott külföldi közéleti személyiségek közül a ceremónián mások mellett jelen van Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter is.