Szíriában általános amnesztiát hirdettek

Vágólapra másolva!
Az április 16-a előtt hozott halálos ítéleteket életfogytiglani kényszermunkára változtatják, a terrorszervezetekhez csatlakozott szíriaiaknak csak a büntetésük negyedét kell letölteni.
Vágólapra másolva!

Új általános amnesztiát hirdetett az eddig elkövetett bűncselekményekre Bassár el-Aszad szíriai elnök - jelentette kedden a SANA hivatalos hírügynökség.

Az április 16-a előtti bűncselekmények ügyében hozott halálos ítéleteket életfogytiglani kényszermunkára változtatják át - áll az elnöki rendeletet ismertető jelentésben. A rendeletben megfogalmazott új szabályok szerint "azok a szíriaiak, akik a terrorszervezetekhez csatlakoztak, büntetésüknek csak a negyedét töltik le". Terroristákon a rezsim általában az ellene felkelőket érti.

Nem vonatkozik az amnesztia a csempészetre, a kábítószer-használatra és a sorozás alól kibúvókra - olvasható a dokumentumban.

Aszad a rezsimje elleni felkelés 2011. márciusi kezdete óta már több amnesztiát rendelt el - köztük az államellenes bűncselekményekért elítéltekre kiterjedőt is -, de az emberjogi szervezetek szerint még mindig tízezrek ülnek az ország fegyintézeteiben. A több mint két éve folyó polgárháború halálos áldozatainak a száma meghaladja a 70 ezret.

Április elején török tájékoztatási eszközöknek nyilatkozva Aszad arra figyelmeztetett, hogy kormányának bukása dominóhatást váltana ki a Közel-Keleten, és hosszú évekre destabilizálná a térséget. "Mindenki tudja, hogy ha Szíriát megosztanák, vagy a terrorista erők vennék át fölötte az ellenőrzést, annak közvetlen hatása lenne a szomszédos országokban" - mondta az Ulusal tévécsatornának és az Aydinlik című lapnak adott nyilatkozatában.