Kormányellenes csoport is robbanthatott Bostonban

Vágólapra másolva!
Nem egyértelmű, hogy radikális iszlamisták robbantottak Bostonban, a titkosszolgálatok szerint egy belföldi kormányellenes csoport is állhat a merénylet hátterében.
Vágólapra másolva!

Két fő iránya van a bostoni maratonin hétfőn elkövetett robbantásos merénylet tettesei után folyó nyomozásnak: a rendőrség és a titkosszolgálatok szerint vagy egy belföldi kormányellenes csoport, vagy radikális iszlamisták állhatnak a háttérben - tudta meg a Reuters hírügynökség a nyomozásban részt vevő tisztségviselőktől. A merénylet időzítéséből arra lehet következtetni, hogy belföldi szélsőségesek az elkövetők. Hétfőn volt Massachusetts államban - amelynek Boston a székhelye - a hazafiak napja, amelyen az amerikai függetlenségi háborúra emlékeznek.

Április 15. egyébként az Egyesült Államokban az adóbevallás határideje, és az adófizetési kötelezettség több államellenes csoport számára központi probléma. Ezen a héten van két korábbi nagyobb merénylet évfordulója is: az 1993-as wacói ostromé és az 1995-ös oklahomai robbantásé.

1993-ban a texasi városban egy erőszakos cselekményekért és más jogsértésekért körözött szektavezető elbarikádozta magát nyolcvan fanatikus hívével együtt. Az FBI ostromzár alá vette az épületet. A patthelyzetnek az vetett véget, hogy az épületben tűz ütött ki, és a szektatagok tűzhalált haltak.

170 halott Oklahomában

Oklahoma Cityben pedig egy öbölháborús veterán, a később halálra ítélt és kivégzett Timothy McVeigh hajtott végre merényletet a wacói események második évfordulójára időzítve. A pusztító robbantásban 170 ember meghalt, csaknem 700-an megsebesültek, az anyagi kár meghaladta a 650 millió dollárt. 2001. szeptember 11-ig ez volt az Egyesült Államok területén elkövetett legsúlyosabb merénylet.

A másik teória szerint a bostoni robbantás elkövetői közvetlenül vagy közvetve radikális iszlamistákkal állhattak kapcsolatban. Ezt a verziót erősíti, hogy két robbanás történt gyors egymásutánban, ami az al-Kaida terroristahálózatra jellemző módszer. Egy magát az al-Kaida jemeni szárnyának nevező csoport honlapján olvasható egy angol nyelvű felhívás a nyugaton élő muszlimokhoz, hogy a maguk szerény eszközeivel hajtsanak végre merényleteket ott, ahol élnek. A honlapon van egy részletes leírás arról, hogy miként lehet házilag robbanószerkezetet készíteni.

A pakisztáni tálibok szerint nem ők voltak

A pakisztáni tálibok közölték, hogy nincs közük a bostoni maratonin elkövetett hétfői kettős robbantáshoz. "Helyeseljük az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokat, de nem vettünk részt ebben a (bostoni) merényletben" - mondta Aszanulla Ahszan, a pakisztáni tálibok mozgalmának, a Tehriki-Talibánnak (TTP) a szóvivője telefonon az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség tudósítójának egy meg nem nevezett helyről, feltehetően Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos vidékéről.