Fehéroroszok lopták el a százmilliókat érő aranytojást

Vágólapra másolva!
Megtalálták a francia-svájci határon három fehérorosz állampolgárnál azt a Fabergé húsvéti aranytojást, amelyet négy éve loptak el Genfben.
Vágólapra másolva!

A több mint egy kilogramm súlyú tojást több száz drágakő díszíti, értékét 800 ezer euróra (236 millió forint) becsülik a hétfői közlemény szerint. A 25 centiméter magas műkincset egy genfi székhelyű kuvaiti cégtől lopták el 2009-ben. A tojást csütörtökön este találták meg egy közúti rutin-ellenőrzéskor a kelet-franciaországi Annemasse agglomerációjában, a svájci határ közelében, a rendőrök ugyanis felfigyeltek egy BMW gépkocsi "gyanús manőverezésére".

A rendőrök úttorlaszt emeltek, és őrizetbe vették az első kocsiban ülő két fehérorosz férfit, akiknél a tojás volt. Később a harmadik fehéroroszt is elfogták, ő Jaguárral követte két társát. A három férfi ellen - akik közül az egyik Azerbajdzsánban született - Franciaországban több eljárás is indult betöréses lopás, illetve bűnszövetkezetben elkövetett lopás vádjával.

A rendőrök szerint a gyanúsítottak először azt mondták, hogy találták, majd azt, hogy, a bolhapiacon vették a tojást. A három férfi ellen orgazdaság és illegális fegyvertartás miatt vádat emeltek, és előzetes letartóztatásba helyezték őket.