Tiltakoznak a pápa szobra ellen

Vágólapra másolva!
Öttonnás, közel 14 méter magas szobrot emeltek II. János Pál pápának a lengyelországi Czestochowa város melletti hegyen. A szobor ellen a Facebookon is tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Acélból és üvegszálas műanyagból készült II. János Pál szobra a lengyelországi Czestochowa város melletti hegy tetejére - adta hírül a BBC online kiadása. Az ország második legfontosabb zarándokhelyének számító városban vasárnap fogják leleplezni az elkészült alkotást.

A szobor kapcsán már a leleplezés előtt kitörtek a viták. A város építészkamarája szerint az üvegszálas műanyag szerkezet gyenge minőséget tesz lehetővé. Az országban azonban több ilyen szerkezetű szobor áll. A pápa szobrát is egy olyan cég készítette, amelynek a nagyméretű üvegszálas műanyag alakok megformálása a specialitása. A város lakóit az zavarja, hogy a pápa szobra a hátát fogja fordítani Czestochowának, ezért a Facebookon kampányt indítottak a szobor ellen.

II. János Pál szobra a lengyelországi Czestochowában Forrás: AFP/Janek Skarzynski

II. János Pál szobrát Leszek Lyson állíttatja, hálából, mert úgy érzi, hogy fiát csak isteni közbenjárással tudta megmenteni egy családi nyaralás közben. A gyermek a horvát tengerben fürdőzve került fulladásveszélyes helyzetbe.

Bár a szobor emberi léptékkel mérve óriási lesz, a világ legnagyobb szobrainak listájára nem fog feljutni. A toplistát három Buddha-szobor vezeti, közülük is a kínai Honan tartományban található Tavaszi templom Buddhája a legmagasabb a maga 128 méteres méretével. Még Lengyelországon belül is lesz nagyobb szobor II. János Pálénál, a Swiebodzin településen található - szintén üvegszálas technológiával készült - Krisztus király szobor negyven méterre magasodik a föld fölé.