Berlusconi ötödször is elvállalná

Vágólapra másolva!
Újra bejelentkezett az olasz kormányfői posztra Silvio Berlusconi. De abban is benne lenne, hogy nagykoalíciót alakítson a baloldallal.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi elvállalja a miniszterelnök-jelöltséget, ha előrehozott választásokat kell tartani Olaszországban - derült ki a politikus szombati beszédéből, melyet egy tömeggyűlésen tartott Bariban.

A miniszterelnöki pozíciót korábban négyszer is betöltő, 76 éves Berlusconi már legalább kétszer bejelentette a visszavonulását, de aztán mindig meggondolta magát. A legutóbbi választásokon nem ő volt a PDL kormányfőjelöltje, de a kampányban mutatott sikerei újra megkérdőjelezhetetlen vezetővé tették a PDL-ben - írta tudósításában a Reuters hírügynökség internetes oldala.

Olaszországban jelenleg politikai patthelyzet van, a februári választások nyomán ugyanis három olyan blokk alakult ki a parlamentben, amelyek közül egyik sem tud egyedül többséget alkotni, de összefogni sem hajlandók egymással. Ráadásul a mostani államfő, Giorgio Napolitano új választásokat sem tud kiírni, a szabályok értelmében erre csak a hamarosan megválasztandó utódjának lesz lehetősége.

A közvélemény-kutatások szerint a PDL hajszállal megnyerne egy új választást, de Berlusconi kijelentette, az ország működésének fenntartása érdekében belemenne lenne egy nagykoalícióba a baloldallal. Szombaton ugyanezt a lehetőséget felvetették egy másik rendezvényen a baloldali PD vezetőjének, Pier Luigi Bersaninak, ő azonban elutasította a nagykoalíciót.