Észak-Korea nem lő ki rakétát mostanában

Vágólapra másolva!
Az oroszok szeretnék folytatni a Koreai félsziget nukleáris fegyvereinek leszereléséről szóló tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Egy dél-koreai kormányforrás szerint nem várható, hogy Észak-Korea a közeli napokban újabb rakétakilövést hajt végre. A hírügynökségek által idézett forrás mindezt azzal indokolta, hogy dél-koreai információk szerint Észak-Korea az elmúlt két napban nem helyezte át közepes hatótávolságú rakétáinak mozgatható kilövőállásait. Ez - mint hozzáfűzte - azt valószínűsíti, hogy észak-koreai rakétakilövésre a közeli jövőben nem kerül sor.

A Dél-Koreában tartózkodó Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szombaton a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetbe látogatott. Rasmussen személyében első ízben kereste fel egy NATO-vezető a demilitarizált övezetet az atlanti szövetség fennállása óta. Megfigyelők éppen ezért úgy vélekedtek, hogy a vizit mindenekelőtt szimbolikus jelentőségű volt, és azt célozta, hogy a NATO demonstrálja határozott kiállását Dél-Korea mellett.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség ezzel egy időben Szergej Lavrov orosz külügyminisztert idézte, aki állást foglalt az Észak-Korea atomprogramjával foglalkozó, hat ország képviselőiből álló nemzetközi tárgyalások újrakezdése mellett. Lavrov még pénteken este nyilatkozott erről Svájcban, hangsúlyozva: ha minden érintett ország kész a tárgyalásokra, Moszkva természetesen támogatja őket.

A szóban forgó nemzetközi tárgyalások - amelyeken a két Korea, továbbá Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és Kína képviselői vettek részt, 2008 decemberében megszakadtak. A megbeszélések eredeti célja a Koreai-félsziget nukleárisfegyver-mentesítése.

Észak-Koreáról szóló cikkeinket ide kattintva olvashatja.