Lepasszolta a bíró a Mubarak-pert

Vágólapra másolva!
Tovább húzódik Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök pere. A másodfokú eljárás bírója szombaton váratlanul visszaadta az ügyet.
Vágólapra másolva!

Visszaadta megbízatását a Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök perének másodfokú eljárására kijelölt bíró - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A 2011-es forradalom által megbuktatott Mubarakot tavaly júniusban elítélték a rezsimje ellen tiltakozók elleni erőszak elrendeléséért, de fellebbezett. Annak idején 850 ember halt meg a tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban.

Musztafa Hasszán Abdullah a szombati első tárgyalás elején jelentette be, hogy átadja az ügyet a kairói fellebbviteli bíróságnak. Döntését nem indokolta részletesen. A tágyalóteremben nagy volt a káosz, a meggyilkolt forradalmárok rokonai azt skandálták, hogy "a nép Mubarak kivégzését követeli".

A bejelentés után az ügyészek arra panaszkodtak, hogy ez a fordulat várhatóan hónapokkal elodázza az eljárást, és egyre kisebb az esélye annak, hogy az egykori elnököt el lehet ítélni. "Egyiptom addig nem tud megszabadulni az előző rendszertől, amíg nem szolgáltat igazságot a forradalom mártírjainak" - idézte a Reuters hírügynökség Mohamed Rasvant.

A 84 éves Mubarak a jelek szerint továbbra sincs jó egészségi állapotban. Hordágyon tolták be a tárgyalóterembe, a kezéből infúziós kanül lógott ki.