Phenjan összezavarta az amerikai hírszerzést

Vágólapra másolva!
Az amerikai katonai hírszerzés egy része most már úgy véli, Észak-Koreának lehet ballisztikus rakétára felszerelhető nukleáris robbanószerkezete, egy másik része cáfolja ezt. A kommunista rezsim rakétaarzenáljának zöme képes elérni Dél-Korea és Japán területét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai katonai hírszerzés új álláspontja szerint Észak-Korea már rendelkezhet olyan kisméretű nukleáris robbanószerkezettel, amelyet képes ballisztikus rakétára felszerelni - derült ki csütörtökön az amerikai képviselőház katonai bizottságának meghallgatásán. Korábban a Pentagonhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) azon a véleményen volt, hogy az észak-koreaiak nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel ahhoz, hogy hordozórakétára robbanótöltetet szereljenek.

A DIA-jelentés szerint ugyanakkor az észak-koreai fegyver megbízhatósági foka alacsony lehet. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a többi amerikai kémszervezet is osztja-e a katonai hírszerzés véleményét.

Néhány órával később az amerikai és a dél-koreai védelmi minisztérium illetékesei is cáfolták, hogy Észak-Korea már rendelkezik olyan kisméretű atomtöltettel, amelyet ballisztikus rakétára lehet felszerelni. Az Egyesült Államokban 16 különféle kormányzati hírszerző szolgálat van, amely együttműködve vagy külön-külön foglalkozik információszerzéssel.

Más amerikai szakértők is úgy nyilatkoztak: nincs bizonyíték arra, hogy Észak-Korea rendelkezik miniatürizált robbanótöltettel. Greg Thielmann, az amerikai külügyminisztérium volt hírszerzési elemzője szerint a DIA-jelentés meglehetősen spekulatívnak tűnik.

Észak-Korea azt állítja, hogy februárban "miniatűr szerkezettel" hajtott végre nukleáris kísérleti robbantást, amiből amerikai és más szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy Phenjan rakétára felszerelhető robbanótöltetet fejlesztett ki. A kommunista rezsim rakétaarzenáljának zöme képes elérni Dél-Korea és Japán területét, de Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az Egyesült Államok megtámadásával is fenyegetőzött. Szakértői vélemények szerint a Muszudan elnevezésű, közepes hatótávolságú rakéta 3500 kilométeres távolságra is képes eljutni, vagyis elérheti az Egyesült Államokhoz tartozó, csendes-óceáni Guam szigetet.

Chuck Hagel védelmi miniszter a csütörtöki kongresszusi meghallgatáson, amelyen a DIA álláspontjára is fény derült, nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon képes-e Észak-Korea nukleáris csapást mérni amerikai területre. "De ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek erre képesek, nem lesz ilyen képességük, vagy hogy nem dolgoznak ilyenen. Ezért ez a mostani nagyon veszélyes helyzet" - jelentette ki Hagel.

Közben Barack Obama arról beszélt, hogy az Egyesült Államok diplomáciai úton próbálja meg csökkenteni az Észak-Korea keltette feszültséget, de "minden szükséges lépést" meg fog tenni a saját és a szövetségesei védelmében. Az amerikai elnök a Fehér Házban kijelentette, "ideje", hogy Phenjan véget vessen a harcias magatartásnak, és hogy "csökkentse a hőfokot". "Senki sem akar konfliktust látni a Koreai-félszigeten" - mondta az amerikai elnök. Obama elnök először szólalt meg a nyilvánosság előtt Észak-Korea ügyében a válság legújabb kiéleződése óta.

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön kelet-ázsiai körútra indult, amelynek keretében a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet fogja megvitatni dél-koreai, kínai és japán vezetőkkel.