Uruguayban is házasodhatnak a homoszexuálisok

Vágólapra másolva!
A latin-amerikai Uruguay a tizenkettedik állam a világon, ahol mostantól összeházasodhatnak egymással az egynemű párok. A törvényhozásban elsöprő többséggel szavazták meg a melegházasságot.
Vágólapra másolva!

Uruguay - a latin-amerikai országok közül másodikként - eltörölte az azonos nemű párok házasságkötésének tilalmát. A 92 fős uruguayi képviselőházban 71 szavazattal fogadták el a melegházasságot lehetővé tévő törvényt. A kongresszusi felsőház, a szenátus egy hete szavazta meg az előterjesztést, szintén elsöprő többséggel.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint Uruguay a 12. ország a világon, ahol jogszerűen házasságot köthetnek az azonos nemű párok. Latin-Amerikában eddig csak Argentínában volt lehetséges ez, valamint a mexikói fővárosban és Brazília egyes államaiban.

Az uruguayi katolikus egyház bírálta a törvényt, mert szerintük az veszélyezteti a család intézményét.

"Egyetértek azzal, hogy a család a társadalom alapja, ugyanakkor úgy gondolom, a család alapja a szeretet. A szeretet pedig nem homoszexuális vagy heteroszexuális" - mondta az uruguayi ellenzéki jobboldali-liberális Vörös párt egyik parlamenti képviselője.

Uruguayban 2007 végén fogadták el az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát elismerő törvényt. 2009 óta meleg párok törvényesen fogadhatnak örökbe gyereket a dél-amerikai országban.