Újabb szivárgás Fukusimában

Vágólapra másolva!
Sugárszennyezett víz szivárgott a talajba a fukusimai atomerőműből. A létesítmény üzemeltetője szerint kiürítik a szivárgó tartályokat.
Vágólapra másolva!

A két évvel ezelőtt megrongálódott fukusimai atomerőműből ismét sugárszennyezett víz szivárgott a talajba. A 22 liter abból a csővezetékből folyt el, amelyen keresztül a korábban eresztő tartályokból szivattyúzták ki a szennyezett folyadékot.

Az erőmű földalatti hét víztározó tartályából a napokban háromról derült ki, hogy ereszt. Az egyikből legalább 120 köbméter sugárszennyezett víz jutott a talajba az erőművet üzemeltetető TEPCO energiavállalat közlése szerint.

A tartályokban a 2011. márciusi földrengést és cunamit követően megrongálódott erőmű sérült 1-es és 3-as reaktorának hűtésére korábban felhasznált vizet tárolják. A folyadékot már megtisztították a radioaktív céziumtól, de más szennyező anyagok még vannak benne.

Motegi Tosimicu gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter felszólította a céget, hagyjon fel az eresztő földalatti tartályok használatával. Válaszul a TEPCO közölte, június végéig biztonságosabb tárolókba helyezik át a 23600 köbméter sugárszennyezett vizet.