Kiszabadították az elrabolt magyart Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Beduinok hurcoltak el egy magyar katonát a Sínai-félszigeten, de az egyiptomi hatóságok azonnal közbeléptek, és kiszabadították a megfigyelőt.
Vágólapra másolva!

Egyiptomban, a Sínai-félszigeten beduinok elraboltak egy magyar katonai megfigyelőt csütörtökön - közölte egy egyiptomi biztonsági forrás magyar idő szerint csütörtökön este. A magyar katonát közvetlenül elrablása után azonnal kiszabadították az egyiptomi hatóságok.

A tájékoztatás szerint a megfigyelő egy buszon utazott a Sínai-félsziget északi részén lévő el-Arisból Kairóba, amikor az emberrablók akcióba léptek. Egy egyiptomi hírportál szerint a magyar megfigyelő nem követte a biztonsági protokollt, amikor elrabolták. Az egyiptomi lap szerint az emberrablók egy kábítószer-birtoklás miatt letartóztatott társuk szabadon bocsátását kérték a magyar katona szabadságáért cserébe, de azt egyelőre nem tudni, hogy történt-e fogolycsere.

A magyar katona missziójának weboldala szerint a magyar katonát nem sokkal az elrablása után kiszabadították. Az mfo.org honlap szerint az egyiptomi hatóságok léptek akcióba, akik visszavitték a magyar katonát a buszhoz, amely később folytatta az útját Kairó felé. A buszon senkinek nem esett bántódása. Az egyiptomi sajtó mindenhol vezető hírként foglalkozott az üggyel.

A Terrorelhárítási Központ nem sokkal azután, miután az elrabolt megfigyelő híre megjelent a magyar és a nemzetközi hírügynökségek oldalán, közleményt adott ki, hogy felállították a válságstábot. Mire azonban felállt a válságstáb, a megfigyelő már rég a buszon utazott Kairó felé az egyiptomi biztonsági erők kíséretében. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) közleménye szerint délután 3 óra körül az egyiptomiak már visszkísérték a megfigyelőt a buszra.

Az [origo] megkereste a honvédelmi minisztériumot, ahol későbbre ígértek tájékoztatást az elrabolt katonáról.

A misszió fő feladata a katonai rend és fegyelem fenntartása az MFO teljes felelősségi körzetében. Ennek keretében bűnügyi nyomozati munka, baleseti helyszínelés, járőrözés, rendészeti feladatok, gépjármű oszlopok biztosítása, közlekedésbiztonsági és sebesség ellenőrzés végrehajtása és rendezvények biztosítása is feladataik közé tartozik. A magyar kontingens 42 emberből áll, köztük 26 katona és 16 rendőr - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az emberrablások a Sínai-félszigeten a Mubarak-rendszer megingása és bukása óta szaporodtak meg, mivel meggyengült a térségben a közrend. A nagykövetségek nem tanácsolják állampolgáraiknak a vidék felkeresését nyomós ok nélkül. A túszejtések általában pár óráig, legfeljebb pár napig tartanak. Tavaly májusban tíz, a Fidzsi-szigetekről származó katonai megfigyelőt raboltak el beduinok hasonló okból, de nagyon rövid időn belül elengedték őket, miután ígéretet kaptak a hatóságoktól a követelésük teljesítésére. Míg tavaly szeptemberben a megfigyelők táborát megtámadták a törzsi fegyveresek, akik feldühödtek egy iszlámellenes amerikai amatőr film miatt. Akkor két kolumbiai és egy egyiptomi katona megsebesült.