Az utcán ünneplik Thatcher halálát

Vágólapra másolva!
Több ezer embert várnak szombaton a londoni Trafalgar térre a Margaret Thatcher halálát ünneplő megmozdulásra. A "boszorkány halálát" akarják megünnepelni a szervező szerint.
Vágólapra másolva!

Margaret Thatcher halála nem csak részvétnyilvánításokat váltott ki az emberekből: szerte Nagy-Britanniában utcai ünnepségeket szerveznek az interneten szombatra azok, akik nem szívelték az egykori konzervatív párti brit miniszterelnököt.

A demonstrációkat egy 45 éves brightoni tanárnő kezdeményezte a világhálón "Citizen Smith" néven - derítette ki a brit média. Romany Blythe létrehozott egy Facebook-csoportot "A boszorkány halott" néven, és mintegy ötezer embert mozgósított a tüntetésekre országszerte. A tanárnő azt írta a közösségi portálon, hogy ünnepséget tartanak szombaton a londoni Trafalgar téren, és az eseményen "több ezren fognak részt venni". Az aktivista szerint a megmozdulás nem Thatcher személye, hanem a politikája ellen irányul. A The Guardian című lap arról írt csütörtökön, hogy a rendőrség nagy erőkkel készül a London belvárosában tartandó demonstrációra.

Alig néhány órával Thatcher hétfői halála után spontán utcai ünneplések voltak több helyszínen is Nagy-Britanniában. London déli városrészében, Brixtonban több százan gyűltek össze, rögtönzött utcai diszkóval, a Thatcher-korszak ismert zenei számaival, dobozos sörrel köszöntve a volt kormányfő halálát. A skóciai Glasgow központjában is mintegy 300 ember gyűlt össze a Twitteren sebtében meghirdetett ünneplésre. "A boszorkány halott", Maggie, Maggie, Maggie, halott, halott, halott" - skandálták, s közben többen pezsgőt bontottak.