Nemsokára Franciaországban is házasodhatnak a melegek

Vágólapra másolva!
A francia felsőház is megszavazta a melegházasságok engedélyezését, amelyre korábban az alsóház már rábólintott. Így lényegében zöld utat kapott az azonos neműek házassága Franciaországban is.
Vágólapra másolva!

A nemzetgyűlés után a francia parlament felsőháza, a szenátus is megszavazta kedden késő este a melegek házasodását lehetővé tevő törvénycikkelyt.

Tízórás vita után 179 szenátor - a kormányzó szocialisták, valamint a kommunisták és a radikálisok - szavazatával fogadták el 157 ellenszavazat mellett a törvénytervezet első cikkelyét, amely kimondja, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthetnek. A törvény hevesen vitatott többi részéről - amely többek között lehetővé tenné a meleg párok számára gyerekek örökbefogadását - később szavaznak.

A kedd esti szenátusi döntéssel kézzelfogható közelségbe került az, hogy teljesül Francois Hollande államfőnek az elnökválasztási kampányban tett egyik legfontosabb ígérete. A melegek házasodását legalizáló törvény ellenzői több százezres tiltakozó megmozdulásokat tartottak szerte Franciaországban.

A nyugat-európai országban 1999 óta a homoszexuális párok bejegyzett élettársi viszonyt létesíthetnek. Egy 2011-es felmérés szerint a párkapcsolatban élő franciaországi melegek - nagyjából 200 ezer ember - 43 százaléka regisztrált élettársi kapcsolatban él, és körülbelül tíz százalékuk nevel gyermeket.