Tizenhárom embert ölt meg egy fegyveres Szerbiában

Vágólapra másolva!
A családjára és a szomszédjaira nyitott tüzet egy szerb férfi Belgrádtól délre. Hat férfit, hat nőt és egy kétéves gyereket ölt meg. A feleségével és magával is végezni próbált.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében. A vérengzés a Mladenovac és Topola között fekvő Velika Ivancán történt, kedd hajnalban öt óra körül. A férfi a szomszédjaira lőtt rá, megölt hat férfit, hat nőt és kétéves gyereket.

Többek között végzett a fiával - a 24sata.rs szerbiai hírportál szerint fejbe lőtte -, és megpróbálta megölni a saját feleségét, illetve önmagát is. A kedden reggel háromnegyed hat előtt riasztott mentők legalább három sérültet szállítottak belgrádi kórházakba, egyikük életét vesztette, a másik kettő - a lövöldöző és felesége - kritikus állapotban van.

A Blic szerbiai bulvárlap szerint a férfi előbb a saját otthonában rendezett vérfürdőt, majd átment a szomszédokhoz, és ott is öldökölni kezdett. Négy szomszédos házba hatolt be, ahol válogatás nélkül lőtt nagymamákra, fiatalokra és egy kisgyerekre.

A szerb állami televízió nem hivatalos értesülései szerint Ljubisa Brankovic a házában az anyját, a feleségét és a fiát ölte meg, ezután pedig a szomszédos öt házba ment be, és lelőtte az ott alvó embereket. Az áldozatok többsége a gyilkos rokona volt.

Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic
Helyszínelők a vérengzés helyszínén

Belgrádi lapok szerint a gyilkos felesége, Javorka értesítette a rendőrséget a bűntényről. Állítólag akkor érte lövés, amikor a központtal beszélt. A mladenovaci kapitányság járőre a gyilkost az udvaron találta. Bogdanovic a rendőrök láttán fejbe lőtte magát.

A rendőrök egyelőre nem tudják, mi lehet a vérengzés motivációja. A szomszédok nyugodt, problémamentes embernek ismerték a lövöldöző Brankovicot. "Hétfőn még nem volt vele semmi baj, de éjszaka valami történhetett a fejében" - mondták a TV Pink szerb televíziónak.

Brankovicnak 1981 óta volt fegyverviselési engedélye, a gyilkosságokat egy CZ 88-as pisztollyal követte el. Korábban nem volt büntetve, és pszichiátriai kezelés alatt sem állt. Háborús veterán, 1991-ben a szlavóniai harci cselekményekben vett részt. Két éve munkanélküli.

Szerbiában évek óta nem történt ilyen súlyos bűncselekmény. 2002-ben Leskovac városban Dragan Cedic hét embert megölt, négyet pedig súlyosan megsebesített, 2007-ben pedig Jabukovacban Nikola Radosavljevic kilenc személyt ölt meg, kettőt pedig megsebesített.