Földrengés rázott meg egy iráni atomerőművet

Vágólapra másolva!
Egy 6,3-as erősségű földrengés rázta meg egy délnyugat-iráni atomerőmű környékét. Arról, hogy megrongálódott-e a létesítmény, egyelőre nem érkeztek hírek, de legalább hárman életüket vesztették a rengés miatt.
Vágólapra másolva!

Erős - a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű - rengés rázta meg délelőtt a földet Iránban, az ország egyetlen atomerőműve közelében - jelentette az amerikai Geológiai Szolgálat (USGS). Az epicentrum mindössze 89 kilométerre volt Bushehrtől, ahol az atomerőmű van.

Az iráni állami média tudósítása szerint legalább három ember meghalt a rengésben, és várhatóan nőni fog a halálos áldozatok száma. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy keletkeztek-e, és ha igen, milyen károk.

A közösségi szájtokon sokan még Dubaiból és Abu Dhabiból is jelentették, hogy megérezték a földmozgást.

Irán atomprogramja körül régóta nagy a nemzetközi figyelem, miután attól lehet tartani, hogy az ország atomfegyverek fejlesztésén dolgozik. Teherán viszont mindeddig ragaszkodott ahhoz a magyarázathoz, hogy csupán békés céljai vannak az atommal Bushehrben és más helyszíneken.

Az iráni szeizmológiai központ, amely a teheráni egyetemé, 6,1-es erősségű földrengést regisztrált Bushehr tartományban, a Kaki nevű város közelében. Azóta legalább öt utórengést is észleltek, a legerősebb 5,4-es erősségű volt.