A venezuelai elnök megátkozta a másra szavazókat

Vágólapra másolva!
Egy 17. századi csata átkával fenyegette meg a más jelöltekre szavazó venezuelai állampolgárokat Hugo Chávez politikai örököse. Ellenfele szerint az lesz az átok, ha ő marad az elnök.
Vágólapra másolva!

Átok száll azok fejére, akik nem Nicolas Maduróra szavaznak - jelentette ki Nicolas Maduro, Venezuela ideiglenes államfője egy héttel az országban tartandó elnökválasztás előtt.

Maduro a nemrég rákban elhunyt Hugo Chávez elnök ideiglenes utódja, a közelgő választáson pedig végleg megszerezheti a posztot. Fő ellenfele Henrique Capriles, akit Maduro a fent idézett beszédében a bennszülöttek ellen harcoló spanyol hódítókhoz hasonlított.

Maduro szerint aki másra szavaz, az saját maga ellen szavaz, ezért "a Maracapana átka száll rá". A Maracapana egy 1658-as csata volt, amelyben a spanyolok súlyos vereséget mértek a mai Venezuela területén élő bennszülöttekre - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Capriles a riválisa szavaira csak annyit mondott, hogy a venezuelaiakat sújtó egyetlen átok az a politikai csoport, amelytől április 14-én meg fognak szabadulni. A felmérések szerint ugyanakkor a baloldali - egykor szakszervezeti vezetőként tevékenykedő - Maduro legalább 10 százalékponttal vezet Capriles előtt.