A Pentagon elhalasztotta a rakétakísérletet

Vágólapra másolva!
A szokatlan óvatosság Észak-Korea közelmúltbeli harcias retorikájával magyarázható. Az Egyesült Államok szeretné elkerülni a félreértést.
Vágólapra másolva!

A Koreai-félsziget kialakult helyzet miatt, a félreértés és a téves helyzetfelmérés elkerülése végett a Pentagon úgy döntött, hogy elhalasztja a jövő hétre tervezett kísérletet a Minuteman 3. típusú ballisztikus rakétával - közölte az amerikai védelmi minisztérium egyik névtelenül nyilatkozó magas beosztású tisztségviselője.

"Ez a dolgok ésszerű, megfontolt és felelős menete" - mondta szombaton a Pentagon illetékese, aki szerint a kísérletet feltehetően a jövő hónapban hajtják végre. Hozzátette, hogy a tesztnek semmi köze sincsen Észak-Koreához, de az Egyesült Államok továbbra is teljesen felkészült arra, hogy választ adjon minden onnan érkező fenyegetésre.

A Minuteman 3. interkontinentális rakéta tesztjét az eredeti tervek szerint a jövő héten hajtották volna végre a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról. Az Egyesült Államok szokatlan óvatossága Phenjan közelmúltbeli harcias retorikájával magyarázható. Észak-Korea a minap atomtámadással fenyegette meg az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait, illetve olyan hírek érkeztek a 30 éves Kim Dzsong Un vezette sztálinista országból, hogy hadserege két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát telepített a keleti partvidékre.

A Fehér Ház a minap közölte, nem lepődne meg azon, ha Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtana végre.

A BBC szöuli tudósítója szerint az észak-koreai rezsim valószínűleg a saját propagandacéljaira fogja felhasználni az amerikai rakétakísérlet elhalasztását. Az észak-koreai sajtó már így is tele van a katonai készültség híreivel, most pedig Kim Dzsong Un elmondhatja, hogy az amerikaiak meghajoltak az észak-koreai hadsereg ereje előtt.