Megjelölné a jó és rossz cigányokat a román cigánykirály

Vágólapra másolva!
Nemzetközi adatbázist hozna létre az európai romákról Florin Cioaba önjelölt romániai cigány vezető. Cioaba szerint sok bűnöző cigány mondja magát románnak, ami sérti az ország jó hírét, ezért lenne szükség a jogsértő adatbázisra.
Vágólapra másolva!

Alapvető emberi jogokat és uniós rendelkezéseket is sértő lépéssel óvná meg Románia jó hírét Florin Cioaba, önjelölt romániai cigánykirály. Cioaba szerint sok olyan roma követ el bűncselekményt Európa-szerte, aki romániainak mondja magát, ez pedig veszélyezteti az ország jó hírét.

A problémát azzal orvosolná, hogy speciális megkülönböztető jelzéssel és származási országukat is megjelölő igazolványokkal látná el a romákat, hogy bármikor ellenőrizhetőek legyenek, és hogy "szétválasszák a törvénytelenségeket elkövetőket a tisztességesektől". Cioaba szerint a cél, hogy "nyomon követhető legyen mindegyikük származási országa, így elkülöníthetőek lesznek azok, akik társadalomellenes cselekedetekre vetemednek" és rossz fényt vetnek a hazájukra.

Terve nem csak sérti az emberi méltóságot, hanem kivitelezhetetlen is, ugyanis a Romániában élő cigányok egy része még személyi igazolvánnyal sem rendelkezik. Éppen ezért Cioaba az adatokat egy nemzetközi adatbázisban tárolná, ami sérti az adatvédelmi szabályokat.

Cioaba a mediafax.ro szerint közölte, a Romák Nemzetközi Szervezete - amelynek ő az alelnöke - minden európai fővárosban információs irodát akar nyitni, ahol a romák tanácsadásban részesülnének, hogy ne váljanak a bűnszervezetek áldozatává. Tervezik egy bizottság létrehozását is, amelynek tagjai sikeres, vagyonos cigányok lennének. A bizottság fő célja egy alapítvány létrehozása lenne, amely segítene a cigányoknak munkát találni és támogatná a rászorulókat. Cioaba szerint ezzel is figyelmeztetni szeretnék az európai országokat, hogy a romák nem másodrangú európai állampolgárok.