Madárinfluenza miatt bezárják a piacokat Sanghajban

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet szerint egyelőre nem tudni eleget a H7N9-vírus okozta megbetegedésekről ahhoz, hogy fel lehessen mérni a valós veszélyeket. Emberről emberre még nem terjed.
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen bezárták a baromfipiacokat Sanghajban a H7N9-vírus okozta madárinfluenza-járvány miatt. A hatóságok a közbiztonság érdekében hozták meg a döntést. A városban már megkezdték az állatok tömeges levágását, miután az egyik piacon fertőzött szárnyasokat találtak.

A madárinfluenza korábban emberekben nem kimutatott típusa eddig összesen hat ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma tizennégy. Egyelőre még nem világos, hogy a betegség miként terjed át az emberekre, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne.

Oltóanyag egyelőre nincs, de a WHO és partnerei már keresik a lehetséges vírusjelölteket, amelyekből szükség esetén előállítható az ellenanyag. Arról egyelőre nincs hír, hogy más országban is felütötte volna fejét a H7N9. A vírus okozta tünetek közé tartozik a láz, a légzési nehézségek és a súlyos tüdőgyulladás.