Elindulnak a dél-koreai hadihajók

Vágólapra másolva!
Szöul arra reagált, hogy Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát telepített a keleti partvidékére.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea két - rakétaelhárítókkal felszerelt - hadihajót vezényelt az ország keleti és nyugati partvidékéhez. Amerikai illetékesek szerint az elmúlt napokban elfogott észak-koreai információk szerint Phenjan esetleg egy mobil ballisztikus rakéta indítását tervezi.

Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter Szöulban egy parlamenti bizottság előtt csütörtökön kijelentette, hogy Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát telepített a keleti partvidékére, feltehetően egy hamarosan végrehajtandó kísérleti indítás céljából, de hadgyakorlat is szóba jöhet. Kim azt mondta, a rakéta a jelek szerint nem az amerikai szárazföld ellen irányul. Egyelőre nem világos, hogy a rakétaindítást kísérleti vagy csapásmérési céllal kívánná végrehajtani az észak-koreai vezetés.

Észak-Korea decemberben nagy hatótávolságú rakétával, februárban pedig egy föld alatt felrobbantott nukleáris szerkezettel hajtott végre kísérletet. A phenjani lépések nyomán az ENSZ megszigorította az Észak-Koreával szembeni szankciókat, az Egyesült Államok pedig az eddigi éves rutinnak megfelelően közös tavaszi hadgyakorlatot kezdett a dél-koreai hadsereggel.