Botránycunami a spanyol királyi családnál

Vágólapra másolva!
Tavaly még attól volt hangos a spanyol sajtó, hogy János Károly spanyol király Botswanában vadászik elefántra, miközben országa képtelen regenerálódni a gazadási válság okozta sokkból, újabban pedig az a korrupciós ügy a sláger, amelyben eleinte csak a király veje, Inaki Urdangarin Palma de Mallorca-i herceg volt érintett, most azonban maga a király lánya, Krisztina hercegnő is belekeveredett.
Vágólapra másolva!

A spanyol Korrupcióellenes Iroda még 2011-ben kezdett nyomozni a herceg Nóos nevű alapítványa körül, amely a gyanú szerint hamis számlákkal sikkasztott közpénzt. Az esetnek kezdetektől fogva nagy visszhangja volt a spanyol sajtóban, az El País spanyol napilap rendszeresen beszámolt az ügy alakulásáról. Most hivatalosan is felmerült a nyomozás során Krisztina hercegnő neve, aki a Nóos Alapítvány igazgatótanácsának tagjaiként segíthetett férjének a közpénzek megszerzésében. Inaki Urdangarin herceg a nyomozás vezetői előtt állította, hogy felesége nem tudott az alapítvány napi ügyeiről.

A királyi család közben egyre kétségbeesettebben igyekszik megőrizni népszerűségét, 2013 januárjában például eltávolították honlapjukról Inaki herceg képeit és életrajzát, a korrupciós ügy azonban így is egyre közelebb gyűrűzik a király közeli hozzátartozói felé.

Maga János Károly sem örvend túlzott népszerűségnek Spanyolországban, 2012-ben például óriási felháborodást keltett, amikor a spanyol sajtó tudomást szerzett igen költséges vadászszenvedélyéről. Tavaly áprilisban ugyanis 79 éves uralkodó egy botswanai szafarin vett részt, ahol elesett és olyan súlyosan megsérült, hogy azonnal haza kellett szállítani. Az üggyel foglalkozó spanyol újságok később olyan képeket szereztek meg, melyeken a király halott elefántokkal pózol (a WWF spanyol alszervezete ezért később meg is fosztotta tiszteletbeli elnöki címétől), és az is kiderült, hogy a János Károly által is igénybevett szervezőirodánál, a botswanai Rann Safaris-nál egy túra 8700 dollárba (vagyis mai árfolyamon kétmillió forintba), egy elefánt leterítése 15 000 dollárba (3,5 millió forintba), egy profi vadász segítségének igénybevétele pedig további 2000 dollárba (közel félmillió forintba) kerül.