Vágólapra másolva!
Egy New York-i perben a bíró kimondta, hogy jogtalanul korlátozta a kormányzat a terhességmegszakításra való tablettákat a kiskorú lányok esetében. Obama elnök korábban kiállt a korlátozás mellett.
Vágólapra másolva!

Egy New York-i bíró ítéletével eltörölte az amerikai kormányzat által bevezetett korlátozást az abortusztablettákra, mondván, hogy az teljesen ésszerűtlen - írta a BBC.

Az amerikai egészségügyi minisztérium vénykötelessé tette a 17 éven aluli lányok számára a tablettát, vagyis a kormányzat szerint a fiatal lányok terhességmegszakítását csak orvosi felügyelet lehetett megtenni. A bírói döntés viszont eltörölte ezt, a kormányzatnak 30 napon belül meg kell alkotnia a szabályokat, amely alapján újra vénynélküli termékké válnak a tabletták.

A bíró szerint önkényes és ésszerűtlen volt az abortusztabletta korlátozása. Az ítéletben arra hivatkozott, hogy éppen a korlátozást elrendelő állami intézmény volt az, amely 2011-ben megállapította, hogy a nemileg érett lányok számára nem jelent veszélyt a védekezés nélküli aktus után használatos tabletta.

Az egészségügyi miniszter azonban felülbírálta a 2011-es eredményt arra hivatkozva, hogy nem minden korosztály esetén látja bizonyítottnak, hogy ártalmatlan lenne a tabletta. Barack Obama elnök megvédte miniszterét, kiállt a tabletták korlátoza mellett.