Az amerikaiak negyede szerint könnyen lehet, hogy Obama az Antikrisztus

Vágólapra másolva!
Az amerikai választók meglepően sok összeesküvés-elméletben hisznek. Negyedük nem zárja ki, hogy Barack Obama az Antikrisztus, 37 százalékuk szerint a globális felmelegedés egy átverés. Azt viszont szinte mindegyikük kizárta, hogy Paul McCartney már nem is él.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak negyede nem zárja ki, hogy Barack Obama amerikai elnök valójában az Antikrisztus - ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a Public Policy Polling készített az Amerikai Egyesült Államokban választásra jogosultak körében. A kutatást a Guardian ismerteti.

Az eredmények megdöbbentőek. Az amerikai választók 13 százaléka igennel válaszolt arra a kérdése, hogy Obama vajon az Antikrisztus-e, és további 13 százalék nem volt biztos benne, hogy ez így van-e, vagy sem. Azaz csak a válaszadók 74 százaléka zárta ki kategorikusan a lehetőséget.

A választásra jogosultak 37 százaléka szerint a globális felmelegedés álhír, és további 12 százaléka nem biztos benne, hogy komolyan kell-e venni. Mindössze 51 százalék ért egyet a felmelegedésről szóló a tudományos megállapításokkal.

A felmérés szerint a választók 28 százaléka hisz abban, hogy létezik egy összeesküvés egy új világrend kialakítására azzal a céllal, hogy az egész világot egy autoriter kormány uralja. További 25 százalék nem volt biztos benne, hogy ilyesmi létezik-e, vagy sem, és mindössze 46 százalék mondott egyértelmű nemet a kérdésre.

Vannak azonban olyan témák, amelyekkel még az amerikai választókat sem lehet elbizonytalanítani. Mindössze hét százalékuk gondolja azt, hogy a holdra szállás valójában egy csalás volt, és négy százalék fogadta el, hogy ember formájú ufók uralják a földet. Az sem volt hihető a többségnek (csupán a válaszadók öt százalékának), hogy Paul McCartney 1966-ban meghalt egy autóbalesetben, és egy dublőr állt be helyette a Beatlesbe.

A választók 11 százaléka szerint reális, hogy a 2011. szeptember 11-i terrorcselekményeket tudatosan engedte megtörténni az Egyesült Államok.

A kutatás fő kérdése az volt, hogy a választók politikai meggyőződése mennyiben befolyásolja őket abban, hogy összeesküvés-elméletekben higgyenek. A politikai megosztottság a felmérés szerint a paranoia világában is jelen van - állapítják meg. A globális felmelegedéssel kapcsolatban például a jobboldali republikánusok 58 százaléka kételkedett, míg a demokraták 77 százaléka szerint igenis létezik. A republikánusok 20 százaléka hisz abban, hogy Obama az Antikrisztus, míg a függetleneknek 13 százaléka, a demokratáknak csak 6 százaléka látja így.